De nadelen van het uitsluiten van ultra-verwerkte voedingsmiddelen

Een nieuw onderzoek suggereert dat mensen die voedingsmiddelen uitsluiten op basis van ultra-verwerking zichzelf sommige gezondere voedselopties kunnen ontzeggen. Hoewel ultra-verwerkte voedingsmiddelen over het algemeen hoger zijn in vet, verzadigd vet, suiker en lager in vezels, eiwitten en micronutriënten, zijn niet alle ultra-verwerkte voedingsmiddelen ongezond.

Onderzoekers van University College London (UCL) hebben verschillende voedselclassificatiesystemen gebruikt om een groot aantal voedingsmiddelen te onderzoeken die populair zijn in het Verenigd Koninkrijk. Ze keken naar bijna 3.000 verschillende voedingsmiddelen en vergeleken hun voedingswaarde met de verkeerslichtlabels op de voorkant van de verpakking. Deze labels geven consumenten kleurgecodeerde informatie over het vet-, verzadigd vet-, suiker- en zoutgehalte van voedingsmiddelen.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft (55%) van de voedingsmiddelen ultra-verwerkt was, 33% was minimaal verwerkt, 10% werd als verwerkt geclassificeerd en 2% werd beschouwd als “verwerkte kookingrediënten”. Minimaal verwerkte voedingsmiddelen hadden significant minder vet, verzadigd vet en energie per 100 gram dan andere groepen.

Aan de andere kant bevatten ultra-verwerkte voedingsmiddelen significant meer vet, verzadigd vet, totale suiker, zout en energie per 100 gram dan minimaal verwerkte voedingsmiddelen. De onderzoekers benadrukten echter dat niet alle ultra-verwerkte voedingsmiddelen een ongezond voedingsprofiel hadden. Ze wezen erop dat meer dan de helft van de ultra-verwerkte voedingsmiddelen geen rode verkeerslichten op de verpakking had.

Hoewel het vermijden van ultra-verwerkte voedingsmiddelen voordelen heeft, kan het ook leiden tot het onnodig uitsluiten van gezonde voedselkeuzes. Bijvoorbeeld, sommige vleesvrije producten kunnen als ultra-verwerkt worden beschouwd, maar hebben een gezond voedingsprofiel volgens het verkeerslichtsysteem. Aan de andere kant kunnen sommige minimaal verwerkte producten, zoals noten, zaden, gedroogd fruit, volle melk, eieren en bepaalde soorten rood vlees, één of meer rode verkeerslichten bevatten.

Hoewel er verbanden zijn tussen ultra-verwerkte voedingsmiddelen en slechte gezondheidsresultaten, zijn er nog onzekerheden over de kwaliteit van het bewijs. Meer onderzoek is nodig om de link tussen ultra-verwerkte voedingsmiddelen en gezondheid grondig te onderzoeken.

Wat is ultra-verwerking van voedingsmiddelen?

Ultra-verwerking van voedingsmiddelen verwijst naar een vorm van voedselverwerking waarbij voedingsmiddelen door verschillende chemische en fysische processen gaan, zoals verhitting, extrusie en hydrogenering. Dit resulteert in voedingsmiddelen die vaak hoog zijn in vet, verzadigd vet, suiker en zout, en laag zijn in vezels, eiwitten en micronutriënten.

Hoeveel voedingsmiddelen zijn ultra-verwerkt?

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (55%) van de onderzochte voedingsmiddelen ultra-verwerkt was.

Zijn alle ultra-verwerkte voedingsmiddelen ongezond?

Niet alle ultra-verwerkte voedingsmiddelen zijn per definitie ongezond. Hoewel ze over het algemeen hogere gehalten aan vet, verzadigd vet, suiker en zout bevatten, hebben meer dan de helft van de ultra-verwerkte voedingsmiddelen geen rode verkeerslichten op de verpakking, wat aangeeft dat ze geen ongezond voedingsprofiel hebben.

Wat zijn minimaal verwerkte voedingsmiddelen?

Minimaal verwerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die zo min mogelijk zijn bewerkt en weinig toevoegingen hebben. Ze behouden daardoor vaak meer voedingsstoffen en hebben meestal minder vet, verzadigd vet en energie per 100 gram dan ultra-verwerkte voedingsmiddelen.

Welke invloed heeft het vermijden van ultra-verwerkte voedingsmiddelen?

Hoewel het vermijden van ultra-verwerkte voedingsmiddelen voordelen kan hebben, kan het ook leiden tot het onnodig uitsluiten van gezonde voedselkeuzes. Sommige vleesvrije producten worden bijvoorbeeld als ultra-verwerkt beschouwd, maar hebben een gezond voedingsprofiel. Aan de andere kant kunnen sommige minimaal verwerkte producten één of meer rode verkeerslichten bevatten.

Is er bewijs voor de link tussen ultra-verwerkte voedingsmiddelen en gezondheid?

Er zijn verbanden gevonden tussen het consumeren van ultra-verwerkte voedingsmiddelen en slechte gezondheidsresultaten, maar er zijn nog onzekerheden over de kwaliteit van het bewijs. Meer onderzoek is nodig om de link tussen ultra-verwerkte voedingsmiddelen en gezondheid grondig te onderzoeken.

Definities

  • Ultra-verwerking – Voedselverwerking waarbij voedingsmiddelen door verschillende chemische en fysische processen gaan, resulterend in voedingsmiddelen die vaak hoog zijn in vet, suiker en zout, en laag zijn in vezels, eiwitten en micronutriënten.
  • Minimaal verwerkt – Voedingsmiddelen die zo min mogelijk zijn bewerkt en weinig toevoegingen hebben, met behoud van meer voedingsstoffen.
  • Verkeerslichtlabels – Labels op de voorkant van voedingsmiddelen die consumenten kleurgecodeerde informatie geven over het vet-, verzadigd vet-, suiker- en zoutgehalte van voedingsmiddelen.

Verwante links