Nederlands ontbijt: Champignonkoffie wint terrein in Groot-Brittannië

Champignonkoffie klinkt misschien als een vreemd kampeerverhaal, maar steeds meer Britten omarmen deze alternatieve ochtendboost terwijl de “champignonmanie” zich verspreidt over de winkelstraten. Met de voedingsindustrie die graag inspeelt op de vraag naar “functionele voeding” met extra gezondheidsvoordelen, duiken medicinale paddenstoelen – niet het soort dat je in een stoofpot doet – op in warme dranken, supplementen en zelfs bier.

Terwijl Britten openstaan voor deze trend – gezondheidswinkel Holland & Barrett zegt dat zoekopdrachten op haar website naar “functionele paddenstoelen” met 50% zijn gestegen ten opzichte van een jaar geleden – concludeerde een recent onderzoek van Which? dat de producten vallen onder de categorie “gezondheidsproducten die je niet nodig hebt”. “Er is nog niet genoeg bewijs om aan te tonen dat ze werken en de overgrote meerderheid heeft geen door het Verenigd Koninkrijk goedgekeurde gezondheidsclaims”, concludeerde de consumentenorganisatie over producten gemaakt van paddenstoelen zoals reishi, leeuwenmanen en chaga.

Hoewel paddenstoelen mogelijk heilzame voedingsstoffen bevatten, zoals antioxidanten en bèta-glucanen, zijn deze vaak “bijzaak” in veel van de supplementen, aldus de onderzoekers. Paddenstoelengebaseerde warme dranken hebben aantrekkingskracht op mensen die hun cafeïne-inname willen verminderen, maar ook op de 35% van de consumenten en de helft van de 16- tot 34-jarigen – volgens Mintel – die geïnteresseerd zijn in eten en drinken met “gezonde ingrediënten gebaseerd op ‘oude wijsheid’ zoals Ayurveda en de Chinese geneeskunde”, aldus Kiti Soininen, directeur categorieonderzoek voor voedsel en dranken in het Verenigd Koninkrijk bij Mintel.

De vraag naar deze producten groeit dankzij een advertentiecampagne op sociale media, mond-tot-mondreclame en het feit dat ze breder verkrijgbaar zijn. Hoewel consumenten vaak rechtstreeks bij merken kopen, zoals Dirtea, Spacegoods en Reformed, zijn ze steeds vaker te vinden in apotheken en gezondheidswinkels, waaronder Boots en Holland & Barrett.

“Functionele paddenstoelen zijn een groeiende categorie bij H&B, omdat onze klanten op zoek zijn naar de nieuwste trends op het gebied van gezondheid en welzijn”, aldus een woordvoerder van Holland & Barrett. “Er is steeds meer bewustwording van de voordelen van paddenstoelen voor zowel intern als extern gebruik, met opkomend bewijs dat de natuurlijke adaptogenen die ze bevatten, kunnen bijdragen aan het algehele welzijn.”

Het lijkt erop dat champignonkoffie nog een tijdje populair zal blijven, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Het placebo-effect speelt hierbij mogelijk een grote rol, waarbij mensen zich beter kunnen voelen na het drinken van champignonkoffie, zelfs als de werkelijke voordelen afkomstig zijn van andere ingrediënten. Dus of het nu een hype is of daadwerkelijk wetenschappelijk ondersteund, het lijkt erop dat champignonkoffie hier is om te blijven.

Een veelgestelde vragen (FAQ) sectie gebaseerd op de hoofdonderwerpen en informatie gepresenteerd in het artikel:

Wat is champignonkoffie?
Champignonkoffie is een alternatieve ochtenddrank die populair is geworden in het Verenigd Koninkrijk. Het bevat medicinale paddenstoelen die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen.

Wat zijn functionele paddenstoelen?
Functionele paddenstoelen zijn paddenstoelen die gebruikt worden om warme dranken, supplementen en andere producten te maken vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen.

Waarom zijn mensen geïnteresseerd in champignonkoffie en functionele paddenstoelen?
Mensen zijn geïnteresseerd in champignonkoffie en functionele paddenstoelen vanwege de vraag naar “functionele voeding” met extra gezondheidsvoordelen. Ook zijn er consumenten die geïnteresseerd zijn in eten en drinken met “gezonde ingrediënten gebaseerd op ‘oude wijsheid’ zoals Ayurveda en de Chinese geneeskunde”.

Zijn champignonkoffie en functionele paddenstoelen echt gezond?
Er is nog niet genoeg bewijs om aan te tonen dat champignonkoffie en functionele paddenstoelen echt gezondheidsvoordelen bieden. Een recent onderzoek concludeerde dat de producten vallen onder de categorie “gezondheidsproducten die je niet nodig hebt”. Er is wel bewijs dat paddenstoelen nuttige voedingsstoffen bevatten, maar deze zijn vaak bijzaak in veel van de supplementen.

Waar kunt u functionele paddenstoelen kopen?
Functionele paddenstoelen zijn verkrijgbaar bij merken zoals Dirtea, Spacegoods en Reformed. Ze zijn ook steeds vaker te vinden in apotheken en gezondheidswinkels, waaronder Boots en Holland & Barrett.

Wat zijn de mogelijke voordelen van paddenstoelen?
Paddenstoelen kunnen mogelijk heilzame voedingsstoffen bevatten, zoals antioxidanten en bèta-glucanen.

Wat is het placebo-effect?
Het placebo-effect speelt mogelijk een grote rol bij champignonkoffie, waarbij mensen zich beter kunnen voelen na het drinken, zelfs als de werkelijke voordelen afkomstig zijn van andere ingrediënten.

Suggereren van gerelateerde links naar het hoofddomein:

Holland & Barrett
Boots
Mintel