Kleine veranderingen kunnen grote invloed hebben op de gezonde gewoonten van kinderen

Supermarkten plaatsen snoep, zoute snacks en ander junkfood vlakbij de kassa, waar klanten wachten om te betalen – waardoor kinderen hun ouders lastigvallen om ze te kopen. Helaas heeft de Israëlische regering, inclusief de ministeries van Volksgezondheid en Handel, niets gedaan om deze plaatsing illegaal te maken.

Er is een andere tijd en plaats waar kinderen zichzelf mogen volstoppen met junkfood. Miljoenen werkende ouders kennen het ritueel: ze brengen hun kinderen ‘s ochtends naar de kinderopvang of de vroege groepen van de basisschool, werken hard, vechten zich door de dagelijkse file om de kinderen weer thuis te brengen. Iets om te drinken en misschien een snack om te knabbelen kan de rit wat verlichten, denken ze bij zichzelf.

Begrijpelijk genoeg nemen maar weinig ouders de tijd om na te denken over de voedingsstoffen of calorieën die hierbij betrokken zijn, maar experts van het Cincinnati Children’s Hospital in Ohio hebben besloten om hier nader onderzoek naar te doen. Hun verrassende bevindingen zijn zojuist gepubliceerd in het tijdschrift Children’s Health Care onder de titel “Voedselinname en kwaliteit tijdens overgangsperiodes van het brengen en ophalen van kinderopvangcentra”.

De onderzoekers hebben oudere gegevens bekeken die zijn bijgehouden in dagelijkse voedingsdagboeken van meer dan 300 gezinnen van kinderen die naar 30 kinderopvangcentra gingen die deelnamen aan het Preschool Eating and Activity Study (2009-2011). Ze ontdekten dat het uur na het ophalen van de kinderen door ouders en verzorgers opviel als een calorie-rijk, relatief minder gezond onderdeel van het totale dieet van het kind.

Kinderen consumeren elke dag meer dan 1.471 calorieën.

Over het algemeen consumeerden deze kinderen van drie tot vijf jaar oud meer dan 1.471 calorieën gedurende de hele dag – een hoeveelheid aan de hoge kant van de aanbevolen dagelijkse limieten. Van dat bedrag werd gemiddeld 290 calorieën geconsumeerd in het uur nadat ze de kinderopvang verlieten – ongeveer 20% van de totale calorie-inname van de dag. De naschoolse voeding en drankjes waren verantwoordelijk voor ongeveer 22% van de toegevoegde suiker van de dag en een derde van de zoete en zoute snacks die de kinderen consumeerden.

“Elke ouder weet hoe druk dat moment van de dag kan voelen. Ouders kunnen gestrest zijn, de kinderen kunnen hongerig, moe of prikkelbaar zijn. Er is niets mis met af en toe wat lekkers,” zegt senior auteur Dr. Kristen Copeland, hoofd van de afdeling algemene en gemeenschapskindergeneeskunde van het ziekenhuis. “Maar die autorit naar huis kan ook een gelegenheid zijn om gezondere gewoonten in plaats van ongezonde gewoonten aan te leren.”

Als drukke ouders een kleine verandering willen proberen die een groot verschil kan maken, overweeg dan om de auto te vullen met groentesticks, kaas, fruitplakjes en drankjes zoals water of melk. Een paar minuten voorbereiding kunnen het overslaan van calorie-rijke drive-throughs en suikerbeladen verpakte snacks gemakkelijker maken. “Kinderen van voorschoolse leeftijd bevinden zich in een zeer gewoontevormende fase van hun leven. Ze gedijen op routine,” aldus Copeland. “Kinderen kijken vaak uit naar de autorit naar huis, wat van die tijd een gelegenheid maakt om een gezonde snackgewoonte te starten die een leven lang kan duren.”

FAQ:

1. Waar plaatsen supermarkten vaak snoep en junkfood?
Supermarkten plaatsen snoep, zoute snacks en ander junkfood vaak vlakbij de kassa.

2. Waarom plaatsen supermarkten snoep bij de kassa?
Supermarkten plaatsen snoep bij de kassa om klanten, vooral kinderen, te verleiden om het te kopen terwijl ze wachten om te betalen.

3. Heeft de Israëlische regering actie ondernomen om deze plaatsing illegaal te maken?
Nee, helaas heeft de Israëlische regering, inclusief de ministeries van Volksgezondheid en Handel, niets gedaan om deze plaatsing illegaal te maken.

4. Waarom eten kinderen vaak calorie-rijk voedsel nadat ze van de kinderopvang zijn opgehaald?
Uit onderzoek is gebleken dat het uur na het ophalen van kinderen bij de kinderopvang een calorie-rijk, relatief minder gezond deel van hun dagelijkse voeding is.

5. Hoeveel calorieën consumeren kinderen gemiddeld per dag?
Kinderen van drie tot vijf jaar oud consumeren gemiddeld meer dan 1.471 calorieën per dag.

6. Hoeveel calorieën consumeren kinderen gemiddeld in het uur na het ophalen van de kinderopvang?
In het uur na het ophalen van de kinderopvang consumeren kinderen gemiddeld 290 calorieën.

7. Wat zijn enkele gezonde alternatieven voor calorie-rijk voedsel tijdens autoritten?
Enkele gezonde alternatieven zijn groentesticks, kaas, fruitplakjes en drankjes zoals water of melk.

Definitions:

– Basisschool: Een school voor kinderen van ongeveer vier tot twaalf jaar oud.
– Dieet: Het voedsel dat iemand regelmatig eet.
– Kinderopvang: Een instelling waar ouders hun kinderen kunnen laten verblijven terwijl ze aan het werk zijn.
– Calorieën: Een maat voor de hoeveelheid energie in voedsel.
– Voedingsstoffen: Essentiële stoffen die in voedsel voorkomen en nodig zijn voor groei, ontwikkeling en het behouden van een goede gezondheid.
– Journaal: Een boek waarin dagelijkse activiteiten worden opgeschreven.

Related links:

Cincinnati Children’s Hospital
Ministry of Health of Israel