Hoeveel vis moeten kinderen eten?

Ouders van kleine kinderen weten dat het soms een uitdaging kan zijn om ervoor te zorgen dat ze gezonde voeding, zoals vis, eten. Maar zelfs als je het geluk hebt kinderen te hebben die dol zijn op enkele van de beste vangsten van Spanje, zijn er een paar waar je extra voorzichtig mee moet zijn.

Zwaardvis, blauwvintonijn en hondshaai zijn vissoorten die niet worden aanbevolen voor kinderen jonger dan 10 jaar. Ondanks dat ze goede bronnen zijn van eiwitten, essentiële voedingsstoffen en omega-3 vetzuren, kunnen deze vissoorten risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van kinderen onder de 10 en zwangere vrouwen vanwege hun hoge kwikgehalte.

Grote roofvissen, zoals zwaardvis, blauwvintonijn en hondshaai, hebben vaak hoge niveaus van kwik door menselijke industriële activiteit. Deze vervuiling komt terecht in meren, rivieren en zeeën, en vervolgens in het spijsverteringskanaal van vissen.

Eenmaal ingenomen door mensen kan kwik het zenuwstelsel aantasten, wat met name een probleem is voor kinderen jonger dan 10 jaar en ongeboren baby’s, omdat kwik via de placenta van moeder op foetus kan overgaan.

De Aesan gezondheidsinstantie in Spanje, die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid en verantwoordelijk is voor het bevorderen van een gezonde levensstijl onder burgers, adviseert dat volwassenen niet meer dan drie of vier porties vis die kwik kunnen bevatten per week moeten consumeren.

Voor kinderen tussen 10 en 14 jaar oud, moet de limiet 120 gram per maand zijn, terwijl kinderen jonger dan 10 jaar deze vissoorten helemaal moeten vermijden.

Natuurlijk zijn er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van vis, zoals tonijn. Maar zoals de experts van Aesan benadrukken, is het beter om vis te consumeren wanneer het menselijk lichaam beter ontwikkeld is, zodat de voordelen de risico’s overstijgen.

Ouders van kleine kinderen weten dat het soms een uitdaging kan zijn om ervoor te zorgen dat ze gezonde voeding, zoals vis, eten. Maar zelfs als je het geluk hebt kinderen te hebben die dol zijn op enkele van de beste vangsten van Spanje, zijn er een paar waar je extra voorzichtig mee moet zijn.

Zwaardvis, blauwvintonijn en hondshaai zijn vissoorten die niet worden aanbevolen voor kinderen jonger dan 10 jaar. Ondanks dat ze goede bronnen zijn van eiwitten, essentiële voedingsstoffen en omega-3 vetzuren, kunnen deze vissoorten risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van kinderen onder de 10 en zwangere vrouwen vanwege hun hoge kwikgehalte.

Grote roofvissen, zoals zwaardvis, blauwvintonijn en hondshaai, hebben vaak hoge niveaus van kwik door menselijke industriële activiteit. Deze vervuiling komt terecht in meren, rivieren en zeeën, en vervolgens in het spijsverteringskanaal van vissen.

Eenmaal ingenomen door mensen kan kwik het zenuwstelsel aantasten, wat met name een probleem is voor kinderen jonger dan 10 jaar en ongeboren baby’s, omdat kwik via de placenta van moeder op foetus kan overgaan.

De Aesan gezondheidsinstantie in Spanje, die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid en verantwoordelijk is voor het bevorderen van een gezonde levensstijl onder burgers, adviseert dat volwassenen niet meer dan drie of vier porties vis die kwik kunnen bevatten per week moeten consumeren.

Voor kinderen tussen 10 en 14 jaar oud, moet de limiet 120 gram per maand zijn, terwijl kinderen jonger dan 10 jaar deze vissoorten helemaal moeten vermijden.

Natuurlijk zijn er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van vis, zoals tonijn. Maar zoals de experts van Aesan benadrukken, is het beter om vis te consumeren wanneer het menselijk lichaam beter ontwikkeld is, zodat de voordelen de risico’s overstijgen.

Definities:
Kwik: een zilverkleurig metaal dat in vloeibare vorm wordt aangetroffen en giftig is voor levende organismen.
Aesan gezondheidsinstantie: Spaanse instantie die verantwoordelijk is voor het promoten van een gezonde levensstijl onder burgers.

Gerelateerde links:
Aesan gezondheidsinstantie