Zijn alle eiwitverrijkte voedingsmiddelen gezond?

De populariteit van eiwitten in supermarkten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Wat ooit begon als een kleine sectie met eiwitpoeders en af en toe een eiwitreep, is nu uitgegroeid tot een overvloed aan eiwitverrijkte opties in vrijwel elk basisvoedsel, waaronder ijs, brood, wraps, melk, plantaardige melk, crackers en chips. Maar de vraag is: zijn al deze eiwitverrijkte voedingsmiddelen wel gezond?

Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire varianten.

Eiwitbrood

Eiwitbrood is interessant omdat sommige varianten gemaakt zijn met een basis van soja-eiwit of vezelrijke groenten zoals bamboe, terwijl andere varianten simpelweg een dichte mix zijn van zaden en volkoren granen met minder tarwebloem om een brood met minder koolhydraten te creëren. De minder bewerkte varianten van eiwitbrood, of de varianten met een relatief korte ingrediëntenlijst van herkenbare ingrediënten, zijn ‘gezond’, maar door het hogere vetgehalte zijn ze niet per se caloriearm.

Eiwitwraps

In tegenstelling tot eiwitbrood vertellen eiwitwraps een ander verhaal. Ze zijn gemaakt met een lange lijst van geraffineerde en bewerkte ingrediënten en bieden weinig voedingswaarde behalve een grote hoeveelheid eiwit, meestal afkomstig van soja-eiwit en tarwegluten. Als het op wraps aankomt, kun je beter kiezen voor een kleine, volkoren variant dan voor een meer bewerkte ‘eiwitrijke’ versie.

Eiwitijs

Eiwitijs is een lastige. De voedingswaarde kan sterk variëren tussen verschillende merken. Sommige varianten zijn gemaakt met geconcentreerde melk, waardoor de natuurlijke suikers behouden blijven, terwijl andere zoetstoffen en andere caloriearme ingrediënten gebruiken om een ijsachtige smaak en consistentie te creëren. Hoewel een eiwitrijk ijs gezonder klinkt, hebben we eigenlijk geen behoefte om eiwitten uit een dessert te halen. Tenzij je probeert om magere spiermassa op te bouwen, kun je beter af en toe genieten van een klein beetje echt ijs dan denken dat eiwitijs per definitie ‘gezonder’ is.

Eiwitchips

Als je het woord eiwit ziet toegevoegd aan voedselproducten die normaal gesproken weinig eiwitten bevatten, zoals chips en snacks, is het tijd om een beetje op te passen. Deze producten gebruiken vaak geconcentreerde eiwitten zoals soja om de natuurlijke hoeveelheid eiwit te verhogen, maar uiteindelijk creëren ze een meer bewerkte versie van een voedingsmiddel dat normaal gesproken geen goede eiwitkwaliteit aan het dieet toevoegt. Bovendien zijn veel van deze eiwitrijke snacks extreem calorierijk, waardoor ze eerder een maaltijd dan een tussendoortje zijn.

Eiwitmelk

Gewone melk bevat van nature 8-10 gram hoogwaardig eiwit per portie, dus het iets verhogen van het eiwitgehalte met een geconcentreerde blend kan nuttig zijn als je daadwerkelijk meer eiwitten nodig hebt in je dieet. Bij eiwitverrijkte plantaardige melk, zoals amandel- en haverdrink, wordt er weliswaar meer eiwit toegevoegd, maar dit eiwit is bewerkt en niet te vergelijken met de natuurlijk voorkomende eiwitten in koemelk. Daarom kun je beter een ei combineren met je amandel melk latte dan denken dat eiwitrijke amandelmelk nutritioneel gelijk is aan gewone melk.

Veelgestelde vragen (FAQ’s):

1. Zijn alle eiwitverrijkte voedingsmiddelen gezond?
Nee, niet allemaal. Hoewel er een overvloed aan eiwitverrijkte opties is in de supermarkten, zijn niet al deze voedingsmiddelen per se gezond. Het is belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken en te letten op de bewerkingsgraad en voedingswaarde.

2. Is eiwitbrood gezond?
Dat hangt af van het type eiwitbrood. Minder bewerkte varianten met een kortere ingrediëntenlijst van herkenbare ingrediënten kunnen als ‘gezonder’ worden beschouwd. Het is echter belangrijk op te merken dat eiwitbrood over het algemeen een hoger vetgehalte heeft en niet per se caloriearm is.

3. Zijn eiwitwraps gezond?
Eiwitwraps zijn meestal gemaakt van geraffineerde en bewerkte ingrediënten. Ze bieden weinig voedingswaarde behalve een hoog eiwitgehalte. Het is beter om te kiezen voor volkoren wraps in plaats van sterk bewerkte ‘eiwitrijke’ varianten.

4. Is eiwitijs gezond?
De voedingswaarde van eiwitijs kan sterk variëren tussen verschillende merken. Sommige varianten zijn gemaakt met geconcentreerde melk, terwijl andere zoetstoffen en caloriearme ingrediënten gebruiken. Het is belangrijk op te merken dat we geen behoefte hebben om eiwitten uit desserts te halen, tenzij je probeert magere spiermassa op te bouwen.

5. Zijn eiwitchips gezond?
Eiwitchips zijn meestal een meer bewerkte versie van een voedingsmiddel dat normaal gesproken geen goede eiwitkwaliteit heeft. Ze gebruiken geconcentreerde eiwitten zoals soja om het eiwitgehalte te verhogen, maar zijn vaak ook calorierijk. Het is beter om deze snacks als een maaltijd in plaats van een tussendoortje te beschouwen.

6. Is eiwitmelk gezond?
Gewone melk bevat van nature al hoogwaardig eiwit, maar het verhogen van het eiwitgehalte met een geconcentreerde blend kan nuttig zijn als je meer eiwitten nodig hebt in je dieet. Eiwitverrijkte plantaardige melk heeft weliswaar meer toegevoegd eiwit, maar dit eiwit is bewerkt en niet te vergelijken met de natuurlijk voorkomende eiwitten in koemelk.

Sleuteltermen en jargon:

– Eiwitverrijkte voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die zijn verrijkt met extra eiwitten.
– Eiwitbrood: Brood met een verhoogd eiwitgehalte, vaak gemaakt met soja-eiwit, vezelrijke groenten of een mix van zaden en volkoren granen.
– Eiwitwraps: Wraps met een verhoogd eiwitgehalte, meestal gemaakt met geraffineerde ingrediënten zoals soja-eiwit en tarwegluten.
– Eiwitijs: Ijs met een verhoogd eiwitgehalte, dat kan variëren in voedingswaarde afhankelijk van het merk.
– Eiwitchips: Chips met toegevoegde eiwitten, vaak gemaakt met geconcentreerde eiwitten zoals soja.
– Eiwitmelk: Plantaardige melk, zoals amandel- en haverdrink, waar extra eiwitten aan zijn toegevoegd.

Suggesties voor gerelateerde links:
Voedingscentrum
Voorlichting MVO
Fitness Magazine
Gezondheidsnet