De verschuiving naar een voedingspatroon dat goed is voor de planeet én ons lichaam

Het Planetary Health Diet-index suggereert een verschuiving naar een dieet dat voornamelijk bestaat uit volle granen, fruit, groenten, noten en peulvruchten, met vlees en zuivel op de achtergrond. Professor Tim Spector, deskundige op het gebied van genetische epidemiologie aan King’s College London en oprichter van de Zoe health app, deelde inzichten op Instagram. Hij merkte op: “Vergeleken met de huidige eetpatronen, vereist dit dieet dat de wereldwijde consumptie van rood vlees en suiker met 50% afneemt en de consumptie van fruit, noten, groenten en peulvruchten verdubbelt.” Hij legde verder uit: “Dit planetair gezonde dieet is niet alleen duurzamer voor voedselsystemen om een groeiende bevolking te voeden, die naar verwachting in 2050 10 miljard mensen zal bereiken, maar zal ook beter zijn voor onze gezondheid, zoals dit onderzoek en ons eigen onderzoek bij @ZOE aantonen.”

Het verminderen van de consumptie van vlees en zuivel heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor onze darmmicroben en onze algehele gezondheid. Een studie onder 33.000 Amerikanen die keek naar de Planetary Health Diet-index toonde aan dat mensen die duurzaam aten geen tekorten hadden aan essentiële mineralen zoals kalium, ijzer en vezels. Dit is goed nieuws, aangezien het betekent dat het eten van een duurzaam dieet niet alleen voordelig is voor de planeet, maar ook voor onze eigen gezondheid.

Er is een positieve verschuiving te zien in de voedingsgewoonten van de afgelopen twee decennia, waarbij mensen iets minder rood vlees eten en iets meer groenten, peulvruchten en paddenstoelen. Dit toont aan dat mensen steeds meer bewust worden van het belang van duurzaam eten voor zowel de planeet als onze eigen gezondheid. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, is het bemoedigend om te zien dat er langzaam maar zeker verandering optreedt.

Het overhevelen van de consumptie naar een planetair gezond dieet heeft tal van voordelen. Niet alleen draagt het bij aan het behoud van een gezonde planeet voor toekomstige generaties, maar het kan ook ons welzijn verbeteren. Het is belangrijk om te beseffen dat onze voedingskeuzes niet alleen invloed hebben op het milieu, maar ook op onze eigen gezondheid en welzijn. Door bewust te kiezen voor voedingsmiddelen die goed zijn voor zowel de planeet als ons lichaam, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen.

FAQ
1. Wat is het Planetary Health Diet-index?
Het Planetary Health Diet-index is een dieet dat een verschuiving naar een voedingspatroon promoot dat voornamelijk bestaat uit volle granen, fruit, groenten, noten en peulvruchten, waarbij vlees en zuivel op de achtergrond worden gezet.

2. Wat suggereert het Planetary Health Diet-index?
Het suggereert dat wereldwijd de consumptie van rood vlees en suiker met 50% moet afnemen en dat de consumptie van fruit, noten, groenten en peulvruchten moet verdubbelen.

3. Wat zijn de voordelen van het verminderen van de consumptie van vlees en zuivel?
Het heeft voordelen voor het milieu, onze darmmicroben en onze algehele gezondheid. Een studie toont aan dat mensen die duurzaam eten geen tekorten hebben aan essentiële mineralen zoals kalium, ijzer en vezels.

4. Wat toont een verschuiving in de voedingsgewoonten aan?
Er is een positieve verschuiving te zien in de voedingsgewoonten waarbij mensen minder rood vlees eten en meer groenten, peulvruchten en paddenstoelen consumeren. Dit toont aan dat mensen steeds meer bewust worden van het belang van duurzaam eten.

5. Wat zijn de voordelen van het overstappen naar een planetair gezond dieet?
Het overstappen naar een planetair gezond dieet draagt bij aan het behoud van een gezonde planeet voor toekomstige generaties en kan ook ons welzijn verbeteren. Onze voedingskeuzes hebben zowel invloed op het milieu als op onze eigen gezondheid en welzijn.

Belangrijke termen en jargon
– Planetary Health Diet-index: Het dieet dat een verschuiving naar een voedingspatroon promoot dat voornamelijk bestaat uit volle granen, fruit, groenten, noten en peulvruchten, met vlees en zuivel op de achtergrond.
– Duurzaam eten: Voedingspatroon dat zowel voordelig is voor de planeet als voor onze eigen gezondheid en welzijn.
– Darmmicroben: Micro-organismen in onze darmen die een belangrijke rol spelen in onze spijsvertering en gezondheid.

Verwante links
KCL – Planetary Health Diet
Zoe Health App