Hoe de 83-jarige Dr. Joseph Maroon gezond oud werd dankzij een verandering in zijn dieet

Dr. Joseph Maroon, een 83-jarige triatleet en neurochirurg aan de Universiteit van Pittsburgh Medical Center, deelt zijn dieetprincipes die hem hebben geholpen een lang en gezond leven te leiden. “Ik was uit vorm, leefde op fastfood en deed niet aan lichaamsbeweging,” schreef hij op zijn website. Op 40-jarige leeftijd slaagde Dr. Maroon erin zijn levensstijl te veranderen dankzij hardlopen en een gezonder dieet.

Dr. Maroon heeft sindsdien acht Ironman Triathlons voltooid en de tweede plaats behaald in zijn leeftijdscategorie voor de triatlon van de Nationale Seniorenspelen van 2022. Een triatlon is een sportwedstrijd die bestaat uit drie verschillende onderdelen, meestal zwemmen, fietsen en langdurig hardlopen. Het is een van de meest intensieve sportcompetities.

In plaats van te citeren “Ik was uit vorm, leefde op fastfood en deed niet aan lichaamsbeweging,” onthulde Dr. Maroon dat hij vier basis eetgewoonten volgt voor een gezonder leven.

Mediterraan dieet
Dr. Maroon vertelde Business Insider dat hij het Mediterrane dieet volgt, dat al zeven jaar wordt erkend als het beste voedingsplan door de US News & World Report. Dit dieet legt de nadruk op plantaardig voedsel, volle granen en gezonde vetten, met af en toe vette vis en rood vlees. Het Mediterrane dieet wordt geassocieerd met een lager risico op hartziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer.

Vermijd ultrabewerkte voedingsmiddelen
De neurochirurg adviseert om ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF’s) en transvetten te vermijden, die in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op ziekten zoals kanker, dementie en hart- en vaatziekten. Voedingsmiddelen zoals proteïnerepen, hotdogs en verpakte voedingsmiddelen moeten worden vermeden.

Beperk de inname van transvetzuren
Transvetzuren worden geassocieerd met een hoog niveau van “slecht” cholesterol in het lichaam. Deze vetten kunnen het risico op hartziekten en beroertes verhogen.

Beperk de inname van suiker
Dr. Maroon adviseert ook om de inname van suiker te beperken, omdat dit kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten, chronische nierziekte en de ziekte van Alzheimer.

Door het volgen van deze dieetprincipes is Dr. Maroon erin geslaagd om zijn gezondheid te verbeteren en zijn levensstijl te transformeren. Het is inspirerend om te zien hoe een verandering in dieet en lichaamsbeweging een significant verschil kan maken, zelfs op oudere leeftijd. Het laat zien dat het nooit te laat is om gezonde keuzes te maken en dat het mogelijk is om een lang en gezond leven te leiden.

FAQ:

1. Wat is het Mediterrane dieet?
Het Mediterrane dieet is een voedingsplan dat de nadruk legt op plantaardig voedsel, volle granen en gezonde vetten, met af en toe vette vis en rood vlees. Het wordt geassocieerd met een lager risico op hartziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer.

2. Welke voedingsmiddelen moeten worden vermeden?
Ultrabewerkte voedingsmiddelen en transvetten moeten worden vermeden. Voorbeelden hiervan zijn proteïnerepen, hotdogs en verpakte voedingsmiddelen.

3. Wat is het risico van transvetzuren?
Transvetzuren worden geassocieerd met een hoog niveau van “slecht” cholesterol in het lichaam, wat het risico op hartziekten en beroertes kan verhogen.

4. Waarom moet de inname van suiker worden beperkt?
Het beperken van de inname van suiker kan het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, chronische nierziekte en de ziekte van Alzheimer verminderen.

Definities:

– Triatlon: Een sportwedstrijd die bestaat uit drie verschillende onderdelen, meestal zwemmen, fietsen en langdurig hardlopen.
– Mediterrane dieet: Een voedingsplan dat de nadruk legt op plantaardig voedsel, volle granen en gezonde vetten, met af en toe vette vis en rood vlees.
– Ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF’s): Voedingsmiddelen die sterk bewerkt zijn en vaak veel toegevoegde suikers, zout en vet bevatten.
– Transvetzuren: Ongezonde vetten die geassocieerd worden met een hoog niveau van “slecht” cholesterol in het lichaam, wat het risico op hartziekten en beroertes kan verhogen.

Related Links:
UPMC – Could a Healthy Lifestyle Help Prevent Brain Tumors?
Harvard Health – The truth about fats: the good, the bad, and the in-between
NHS – The Eatwell Guide