6 Slimme kooktips voor gezondere maaltijden

NFL-dieetdeskundige Leslie Bonci staat bekend om haar innovatieve methoden om voedingsstoffen binnen te smokkelen in favoriete gerechten. Hoewel ze deze trucs voornamelijk heeft toegepast bij de Kansas City Chiefs, de ploeg waarmee ze samenwerkt, past ze ze ook toe bij haar eigen maaltijden thuis.

Bonci deelt graag zes van haar slimme kooktips die ze gebruikt om gezondere maaltijden te creëren.

1. Blendeer bonen in sauzen

Bonen zijn een uitstekende bron van eiwitten en vezels, maar niet iedereen houdt van de textuur. Om dit probleem te omzeilen, blendt Bonci bonen in sauzen voor pasta en gerechten zoals de visstoofschotel cioppino. Ze voegt ook regelmatig witte kidneybonen toe aan de saus voor macaroni en kaas. Op deze manier worden de bonen vermengd met een vertrouwde smaak, waardoor spelers ze willen proberen en daadwerkelijk opeten.

2. Maak gehaktballen gezonder met linzen en groenten

Als je zelf gehaktballen maakt, kun je gemakkelijk extra voedingsstoffen en vezels toevoegen door linzen of geraspte groenten toe te voegen, volgens Bonci. Zo krijg je een balans tussen voedingswaarde en smaak. Je voegt meer vezels toe zonder dat je de linzen proeft, omdat het nog steeds naar vlees smaakt.

3. Combineer voedsel in plaats van te vervangen

Bonci moedigt haar atleten aan om de verhoudingen van hun maaltijden te veranderen, in plaats van ze helemaal te veranderen. Ze begrijpt dat het vervangen van bijvoorbeeld kippenvleugels door een salade niet realistisch is, maar je kunt misschien wel minder vleugels eten en daarbij wat pittige champignonreepjes toevoegen, voor een vergelijkbare vleugelsmaak. Door deze benadering kunnen spelers genieten van bekende smaken, terwijl ze toch meer groenten binnenkrijgen.

4. Voeg geroosterde kikkererwten toe aan popcorn

Als je een kom popcorn klaarmaakt, raadt Bonci aan om geroosterde kikkererwten toe te voegen voor extra eiwitten en vezels, terwijl je ook de knapperigheid van de popcorn behoudt. Je kunt ze ook toevoegen aan salades of zelfgemaakte trailmix. Door zelf je kikkererwten te roosteren, kun je ook zelf de kruiden en specerijen kiezen.

5. Meng pompoenpuree door je havermout

Bonci gebruikt het hele jaar door ingeblikte pompoen in haar gerechten, niet alleen tijdens Thanksgiving. Ze geniet er vooral van om het te mengen in haar havermout met wat pompoentaartkruiden. Het is een betaalbare groente met een goede voedingswaarde, weinig calorieën en geen voorbereiding nodig. Bonci bevriest soms ingeblikte pompoen in een ijsblokjeshouder, zodat ze per maaltijd de gewenste hoeveelheid kan gebruiken. Ze gebruikt ook pompoen en andere squash in smoothies en sauzen, of dit nu ingeblikt, bevroren of voorgesneden is.

6. Combineer voorbereide ingrediënten voor een gebalanceerde maaltijd

Net als de meeste mensen heeft Bonci niet altijd de tijd om uitgebreid te koken. Daarom maakt ze graag gebruik van gezonde maaltijden met handige ingrediënten. Een van haar favoriete combinaties is het toevoegen van een blik bonen en wat volle Griekse yoghurt aan een eenvoudige verpakte soep om de hoeveelheid eiwitten en vezels te verhogen en de maaltijd meer vullend te maken. Het resultaat is een romige en heerlijke maaltijd vol voedingswaarde, zonder dat je uren in de keuken hoeft door te brengen.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de slimme kooktips van Leslie Bonci om gezondere maaltijden te creëren?
Leslie Bonci deelt zes slimme kooktips:
1. Blend bonen in sauzen voor pasta en gerechten om de textuur te omzeilen.
2. Voeg linzen of geraspte groenten toe aan gehaktballen voor extra voedingsstoffen en vezels.
3. Verander de verhoudingen van maaltijden in plaats van ze helemaal te veranderen.
4. Voeg geroosterde kikkererwten toe aan popcorn of andere gerechten voor extra eiwitten en vezels.
5. Meng pompoenpuree door je havermout voor een betaalbare groente met goede voedingswaarde.
6. Combineer voorbereide ingrediënten voor een gebalanceerde maaltijd.

2. Waarom blendt Bonci bonen in sauzen?
Bonci blendt bonen in sauzen om de textuur te omzeilen voor mensen die er niet van houden. Zo kunnen bonen worden vermengd met een vertrouwde smaak en worden ze aantrekkelijker om te eten.

3. Hoe voegt Bonci extra voedingsstoffen en vezels toe aan gehaktballen?
Bonci adviseert om linzen of geraspte groenten toe te voegen aan zelfgemaakte gehaktballen. Dit voegt voedingsstoffen en vezels toe zonder dat je de linzen proeft.

4. Waarom moedigt Bonci aan om voedsel te combineren in plaats van te vervangen?
Bonci begrijpt dat het vervangen van bepaalde voedingsmiddelen niet altijd realistisch is. Ze moedigt spelers aan om de verhoudingen van hun maaltijden te veranderen en bijvoorbeeld minder vleugels te eten, maar daarbij wel groenten toe te voegen voor een vergelijkbare smaak.

5. Wat zijn de voordelen van geroosterde kikkererwten toevoegen aan popcorn?
Door geroosterde kikkererwten toe te voegen aan popcorn, krijg je extra eiwitten en vezels zonder de knapperigheid van de popcorn te verliezen.

6. Waarom gebruikt Bonci ingeblikte pompoen in haar gerechten?
Bonci gebruikt ingeblikte pompoen het hele jaar door vanwege de goede voedingswaarde, lage calorieën en gemakkelijke bereiding. Ze mengt het graag in haar havermout voor extra smaak.

Definities van sleuteltermen:

– Eiwitten: Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die betrokken zijn bij de opbouw, reparatie en onderhoud van weefsels in het lichaam. Ze zijn een belangrijke bron van energie en helpen bij de groei en ontwikkeling.
– Vezels: Vezels zijn een type koolhydraat dat niet door het lichaam kan worden verteerd. Ze helpen de spijsvertering te bevorderen, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en helpen bij het voorkomen van bepaalde ziekten zoals hartziekten en diabetes.

Suggesties voor gerelateerde links naar de hoofddomein:
NFL – National Football League
Kansas City Chiefs