Het Atlantische dieet biedt een heerlijke en gezonde levensstijl

Het Atlantische dieet, ook bekend als het Atlantische Europees dieet, wint steeds meer aan populariteit vanwege de talrijke voordelen voor de gezondheid. In tegenstelling tot het veelgeprezen mediterrane dieet, is het Atlantische dieet geïnspireerd op de eetgewoonten in Noord-Portugal en Noordwest-Spanje. Uit verschillende studies is gebleken dat dit dieet “significante vermindering” van het optreden van het metabool syndroom heeft bewerkstelligd, wat het risico op hartziekten en beroertes verhoogt. Het volgen van het Atlantische dieet kan ook het risico op depressie en overlijden door allerlei oorzaken verlagen, terwijl het de cholesterol en buikvet verbetert.

Maar wat houdt dit dieet precies in? Net als het mediterrane dieet legt het Atlantische dieet de nadruk op verse voeding met minimale bewerking, waaronder groenten, fruit en volle granen. Het Atlantische dieet heeft echter iets meer nadruk op vis, zeevruchten, aardappelen en zuivelproducten. Matige consumptie van rood vlees, mager vlees, eieren en wijn behoort ook tot het dieet.

Volgers van het Atlantische dieet koken over het algemeen met olijfolie en wisselen af tussen grillen, roosteren, stoven en koken. Voldoende waterinname wordt ook aangemoedigd.

De voedingsmiddelen in het Atlantische dieet zijn gegroepeerd volgens hoe vaak ze gegeten moeten worden, zoals te zien is in de Atlantische dieetpiramide uit 2009. De top van de piramide omvat vette vleessoorten, snoep en frisdrank die spaarzaam of maandelijks geconsumeerd moeten worden. De tweede categorie omvat eieren, zeevruchten, gedroogd fruit, mager rundvlees, varkensvlees, kip en peulvruchten. Voeding die dagelijks aanbevolen wordt, zijn onder andere melk, yoghurt, kaas, olijfolie, fruit, groenten, brood, ontbijtgranen, rijst en pasta. Volgers worden ook aangeraden om dagelijks overvloedig water te drinken en aan lichaamsbeweging te doen.

Het recentste onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van het Atlantische dieet werd vorige week gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Over een periode van zes maanden werden 231 families ofwel toegewezen aan het Atlantische dieet of geïnstrueerd om normaal te blijven eten. Het volgen van het Atlantische dieet verlaagde het risico op het metabool syndroom, een cluster van aandoeningen die, wanneer ze samenkomen, het risico op een beroerte, hartziekte en diabetes type II verhogen. De families die het Atlantische dieet volgden, zagen verbeteringen in buikvet en HDL-cholesterol, wat hen over het algemeen een lager risico op het metabool syndroom gaf.

Andere recente studies hebben het dieet ook gekoppeld aan een verminderd risico op depressie gedurende bijna vier jaar en een verminderde kans op overlijden door welke oorzaak dan ook bij oudere volwassenen in Spanje. Het trouw blijven aan het dieet kan ook het risico op een niet-fatale hartaanval verlagen.

Er zijn tal van heerlijke recepten die passen binnen het Atlantische dieet. Een typisch ontbijt in Portugal of Spanje, waar het dieet vandaan komt, kan zo eenvoudig zijn als een kopje koffie met wat fruit, yoghurt en brood met boter, kaas en/of ham. Gegrilde vis, zoals kabeljauw of zalm, met rijst en aardappelen kan geschikt zijn voor de lunch of het avondeten. Andere opties om in de week te variëren zijn bijvoorbeeld gebraden rund- of varkensvlees in een wijnsaus met rijst en groenten, of een koolsoep zoals caldo verde. En als het tijd is voor dessert, genieten zowel Spanje als Portugal van amandelcake.

Dit heerlijke en gezonde dieet biedt zoveel voordelen voor de gezondheid dat het absoluut de moeite waard is om te proberen. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het volgen van het Atlantische dieet en geniet van de smakelijke en voedzame maaltijden die het te bieden heeft!

Veelgestelde vragen (FAQ) over het Atlantische dieet:

1. Wat is het Atlantische dieet?
Het Atlantische dieet is een dieet dat is gebaseerd op de eetgewoonten in Noord-Portugal en Noordwest-Spanje. Het legt de nadruk op verse voeding met minimale bewerking, zoals groenten, fruit en volle granen, en heeft een iets grotere focus op vis, zeevruchten, aardappelen en zuivelproducten in vergelijking met het mediterrane dieet.

2. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het Atlantische dieet?
Studies hebben aangetoond dat het Atlantische dieet kan leiden tot een significante vermindering van het optreden van het metabool syndroom, wat het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type II verhoogt. Het kan ook het risico op depressie en overlijden door allerlei oorzaken verlagen, evenals de cholesterol- en buikvetniveaus verbeteren.

3. Wat zijn de belangrijkste voedingsmiddelen in het Atlantische dieet?
Het Atlantische dieet omvat groenten, fruit, volle granen, vis, zeevruchten, aardappelen, zuivelproducten, matige consumptie van rood vlees, mager vlees, eieren en wijn. Het wordt aanbevolen om olijfolie te gebruiken bij het koken en voldoende water te drinken.

4. Hoe wordt het Atlantische dieet georganiseerd?
Het Atlantische dieet kan worden georganiseerd volgens de Atlantische dieetpiramide uit 2009. Voedingsmiddelen die spaarzaam moeten worden geconsumeerd, zijn vette vleessoorten, snoep en frisdrank. Matige consumptie omvat onder andere eieren, zeevruchten, gedroogd fruit, mager rundvlees, varkensvlees, kip en peulvruchten. Dagelijkse aanbevelingen zijn onder andere melk, yoghurt, kaas, olijfolie, fruit, groenten, brood, ontbijtgranen, rijst en pasta.

5. Wat zijn enkele voorbeeldrecepten die passen binnen het Atlantische dieet?
Een typisch ontbijt kan bestaan uit een kopje koffie, fruit, yoghurt en brood met boter, kaas en/of ham. Voor de lunch of het avondeten kunnen gegrilde vis, rijst en aardappelen worden gegeten. Andere mogelijkheden zijn gebraden rund- of varkensvlees in een wijnsaus met rijst en groenten, of een koolsoep zoals caldo verde. Voor dessert wordt amandelcake in Spanje en Portugal genoten.

Voor meer informatie over het Atlantische dieet, zie de volgende link: atlanticdiet.org.