Evenwichtige voeding tijdens de feestdagen en het nieuwe jaar

Moderatie is de sleutel tot het in stand houden van gezonde eetgewoonten tijdens de feestdagen en het nieuwe jaar, volgens Brittany Allison, universitair hoofddocent voedingswetenschappen aan de California State University, Northridge.

Allison, die lesgeeft aan het College of Health and Human Development, zegt dat mensen zichzelf moeten vergeven voor eventuele ‘uitspattingen’ die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. Ze benadrukt dat de feestdagen een belangrijke gelegenheid bieden voor families om samen te komen, tradities te volgen en te genieten.

“Ik zeg altijd tegen mensen dat ze moeten genieten van de feestdagen zoals ze zijn”, aldus Allison. “Voel je niet verplicht om jezelf uit te sluiten vanwege de emotionele schade die erop volgt.”

“Ik vond het altijd leuk om rond Kerstmis koekjes te bakken met mijn moeder”, zei ze. “Maar er zijn momenten waarop een dag koekjes bakken een hele week wordt, enzovoort.” Het is acceptabel om deel te nemen aan speciale gelegenheden door te eten, te drinken en vrolijk te zijn, zei ze, maar één grote Thanksgiving-maaltijd hoeft niet te leiden tot een hele december van overeten.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het blijven toegeven aan verleidingen alleen omdat iets binnen handbereik is. Het belangrijkste is volgens haar om snel weer op het goede spoor te komen en dat kan er voor iedereen anders uitzien, afhankelijk van hun gezondheidsdoelen.

Allison zei dat gezonde leefgewoonten een dag of twee van toegeeflijkheid toestaan, zolang men zich maar richt op lange termijn gezondheidsdoelen.

Tijdens een feestdag vrij kunnen eten kan bijdragen aan dankbaarheid, vooral voor mensen die dierbaren hebben verloren of moeilijke tijden doormaken aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar, aldus Allison. Evenwichtige maaltijden gedurende de dag zijn essentieel en het consumeren van meer eiwitten bij het ontbijt en minder bij het avondeten kan de algehele metabolische gezondheid verbeteren.

Echter, als samenleving hebben we de neiging om het hele feestseizoen te zien als een tijd om alles te vergeten totdat het nieuwe jaar begint, door een vals gevoel van een naderende nieuwe start, aldus Allison.

“Ik begrijp dat mensen op zoek zijn naar die gelegenheid”, zei ze. “Maar alles overwogen, je leven, werk en verlangens zullen op 1 januari nog steeds hetzelfde zijn als op 31 december.

“Het leven verandert niet ingrijpend in die 24 uur”, vervolgde ze. “Uiterst restrictieve dieetplannen en voornemens voor het nieuwe jaar leiden meestal tot groepen mensen die van het rechte pad afwijken.” En degenen die “van het rechte pad afwijken,” zei Allison, zorgen er vaak voor dat fitnesscentra in februari leeglopen en individuen hun doelen opgeven die ze in het nieuwe jaar hadden vastgesteld.

FAQ:

1. Wat is het belangrijkste advies van Brittany Allison voor het behouden van gezonde eetgewoonten tijdens de feestdagen en het nieuwe jaar?
– Het belangrijkste advies van Brittany Allison is om matiging te betrachten en jezelf te vergeven voor eventuele ‘uitspattingen’. Het is essentieel om te genieten van de feestdagen zoals ze zijn en jezelf niet uit te sluiten vanwege eventuele emotionele schade.

2. Hoe kan men deel uitmaken van speciale gelegenheden zonder te veel te eten?
– Men kan deel uitmaken van speciale gelegenheden door te eten, te drinken en vrolijk te zijn, maar één grote maaltijd tijdens Thanksgiving hoeft niet de hele maand december te leiden tot overeten. Het gaat erom snel weer op het goede spoor te komen en iedereen kan daar een eigen aanpak voor hebben, afhankelijk van hun gezondheidsdoelen.

3. Waarom kan vrij eten tijdens een feestdag bijdragen aan dankbaarheid?
– Vrij eten tijdens een feestdag kan bijdragen aan dankbaarheid, met name voor mensen die dierbaren hebben verloren of moeilijke tijden doormaken tijdens het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar. Evenwichtige maaltijden gedurende de dag zijn essentieel en het consumeren van meer eiwitten bij het ontbijt en minder bij het avondeten kan de algehele metabolische gezondheid verbeteren.

4. Waarom zijn uiterst restrictieve dieetplannen en voornemens voor het nieuwe jaar meestal niet effectief?
– Uiterst restrictieve dieetplannen en voornemens voor het nieuwe jaar leiden meestal tot het afwijken van het goede pad. Dit kan ervoor zorgen dat fitnesscentra in februari leeglopen en individuen hun doelen opgeven die ze in het nieuwe jaar hadden vastgesteld. Het veranderen van het leven gebeurt niet ingrijpend in slechts 24 uur.

Definitions:
– Matiging: Het betrachten van gematigdheid of het beperken van excessen.
– Uitspattingen: Overmatige acties of gedragingen, in dit geval met betrekking tot eten.
– Metabolische gezondheid: De gezondheid van het metabolisme, het proces van omzetting en verwerking van voedsel in energie.

Suggested related link:
California State University, Northridge