Kat Robinson: Het Veranderen van de Voedselperceptie in Nederland

Een Nederlandse moeder heeft haar passie voor landbouw en gezond eten omgezet in een bedrijf dat de manier waarop consumenten voedsel zien verandert. Kat Robinson heeft niet alleen deze missie, maar ze wil nu ook voeding naar Nederlandse scholen brengen om kinderen en hun ouders bewust te maken van gezonde leefstijlkeuzes.

Gelegen op een rustig boerenerf, is Robinson Ranch de thuisbasis van kippen die kakelen bij etenstijd en grazende koeien. Maar wat er op Robinson Ranch gebeurt, gaat verder dan alleen maar het brengen van voedsel van de boerderij naar de tafel.

“Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in een wereld die echt voedsel begrijpt en geen producten die uit een zak komen”, zegt Kat Robinson, eigenaar van Robinson Ranch en oprichter van A Bigger Table. Ze begrijpt als moeder ook dat een gezond dieet cruciaal is voor de ontwikkeling van haar kinderen.

“Ik denk niet dat we de ware connectie beseffen tussen wat dat met een zich ontwikkelend lichaam doet”, zegt Robinson. “We zien het pas later aan ons eigen lichaam, in de vorm van gezondheidsproblemen of gewichtstoename, maar bij kinderen komt dat anders tot uiting. Ze gedragen zich gek of kunnen niet stilzitten.”

Robinson is ervan overtuigd dat het Westerse dieet, dat vol zit met fastfood en bewerkt voedsel, een negatieve invloed heeft op de samenleving. Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verbindt zelfs ongezonde eetgewoonten van kinderen met gedragsproblemen en ouderlijke stress. Robinson wil dit veranderen en daarom is “A Bigger Table Foundation” opgericht.

“Ik zou willen dat de volgende generatie er beter aan toe is”, zegt ze. “Voor het eerst zien we de levensverwachting de andere kant opgaan met moderne geneeskunde, dus ons dieet doodt ons. Je hebt nu meer kans om te sterven door wat je eet dan door roken, dat is gek.”

“A Bigger Table” brengt klassen naar de boerderij om een gezonde levensstijl te bevorderen. Hier zien studenten echt voedsel, helemaal vanaf het begin.

“Er zit zoveel psychologie achter wat je je herinnert als je het ruikt, voelt en hoort”, zegt Robinson. “Het overweldigt je zintuigen.”

Studenten kunnen hun eigen voedsel plukken en het meteen uitproberen.

“Het is eigenlijk de positieve kant van groepsdruk”, grapte Robinson. “Een groep kinderen zal het thuis niet eten, maar hier wel. Sterker nog, ik heb video’s gemaakt en daar hebben moeders om gelachen.”

Robinson moedigt scholen aan om de boerderij te bezoeken en alle voordelen van goed eten te ontdekken.

De stichting bestaat pas zes maanden, maar hoopt blijvende impact te hebben op de volgende generatie.

Robinson Ranch is een boerderij geleid door vrouwen, met een winkel die open is op woensdag en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Klanten kunnen ook online bestellen en de bezorging is gratis.

Voor meer informatie, klik hier.

Veelgestelde vragen

1. Wat is Robinson Ranch?
Robinson Ranch is een boerderij geleid door Kat Robinson, die haar passie voor landbouw en gezond eten heeft omgezet in een bedrijf dat de manier waarop consumenten voedsel zien verandert.

2. Wat is het doel van A Bigger Table?
Het doel van A Bigger Table is om voeding naar Nederlandse scholen te brengen en kinderen en ouders bewust te maken van gezonde leefstijlkeuzes.

3. Waarom is een gezond dieet belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?
Een gezond dieet is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen omdat het een positieve invloed heeft op hun gedrag en gezondheid op de lange termijn.

4. Wat is het verband tussen ongezonde eetgewoonten van kinderen en gedragsproblemen?
Uit onderzoek is gebleken dat ongezonde eetgewoonten van kinderen verband houden met gedragsproblemen en ouderlijke stress.

5. Wat doet A Bigger Table om een gezonde levensstijl te bevorderen?
A Bigger Table brengt klassen naar de boerderij waar studenten echt voedsel kunnen zien, ruiken, voelen en proeven, om zo een gezonde levensstijl te bevorderen.

6. Wat zijn de voordelen van het bezoeken van de boerderij?
Het bezoeken van de boerderij stelt scholen en studenten in staat om alle voordelen van goed eten te ontdekken en een diepere connectie met voedsel te maken.

Belangrijke termen

– Gezonde levensstijl: Een levensstijl waarin gezonde voeding en lichaamsbeweging centraal staan om een goede gezondheid te bevorderen.
– Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: Een Nederlands instituut dat onderzoek doet naar volksgezondheid en milieu en beleidsadviezen geeft aan de overheid.
– Fastfood: Voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt, meestal met een hoge vet- en calorie-inhoud.
– Bewerkt voedsel: Voedsel dat een industriële bewerking heeft ondergaan, vaak met toegevoegde conserveringsmiddelen, smaakstoffen en/of kleurstoffen.

Gerelateerde links

New Farm (website over duurzame landbouw)
Voedingscentrum (Nederlands kenniscentrum voor gezonde voeding)