De Gezondheidsvoordelen van het Atlantische Dieet

Er is een nieuwe studie verschenen die licht werpt op de gezondheidsvoordelen van het Atlantische dieet. Dit eetpatroon, vergelijkbaar met het mediterrane dieet, is gebaseerd op de voedingsgewoonten van mensen uit een specifieke regio in Europa, maar richt zich specifiek op noordwest Spanje en noordelijk Portugal. Deze bevolkingsgroepen hebben een van de laagste incidenties van hartziekten.

Het meest recente onderzoek in JAMA Network heeft ontdekt dat mensen die het Atlantische dieet volgden gedurende een periode van 6 maanden een lager risico hadden op het ontwikkelen van het metabool syndroom, een groep aandoeningen die het risico op hartziekten en diabetes verhogen. Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, is het Atlantische dieet niet zo bekend. Maar met de nadruk op het eten van smakelijk voedsel zoals brood en het samen eten in gemeenschappelijk verband, zou het ons niet verbazen als het Atlantische dieet binnenkort populairder wordt.

Wat is het Atlantische dieet?

Het Atlantische dieet is het traditionele dieet van mensen uit noordelijk Portugal en Galicië in het noordwesten van Spanje. Het zit vol lokale, verse en onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, brood, peulvruchten, noten, vis en zuivelproducten. De belangrijkste voedselgroep binnen het Atlantische dieet is zetmeel, zoals brood, pasta, rijst, granen en andere volle granen, waarvan mensen deze zes tot acht keer per dag consumeren. Het dieet omvat ook wat vlees, voornamelijk rund- en varkensvlees, en eieren. Olijfolie is een veelvoorkomende smaakmaker en wijn wordt bij de maaltijd gedronken.

Het Atlantische dieet draait niet alleen om de soorten voedsel die geconsumeerd worden, maar het legt ook de nadruk op de kook- en eetstijl. “Het Atlantische dieet bevordert de gezondheid door voedingsrijke voedingsmiddelen en gemeenschappelijke eetgewoonten, waarbij traditionele kookmethodes zoals stoven worden gebruikt om de opname van voedingsstoffen te bevorderen,” zegt Michelle Routhenstein, diëtiste gespecialiseerd in preventieve cardiologie bij EntirelyNourished.com.

Voordelen van het Atlantische dieet

Nieuw onderzoek naar het Atlantische dieet onderzocht meer dan 200 families die het dieet volgden of hun normale eetpatroon behielden gedurende zes maanden. De auteurs van de studie waren geïnteresseerd in welke groep een hoger risico had op het ontwikkelen van metabool syndroom, een groep aandoeningen die het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 verhogen, zoals overmatig lichaamsvet, hoge bloeddruk of bloedsuiker en abnormale niveaus van triglyceriden of cholesterol.

Na zes maanden had de groep die het Atlantische dieet volgde een lager risico op het ontwikkelen van metabool syndroom in vergelijking met de controlegroep. “Het Atlantische dieet heeft met name voordelen voor cardiometabole gezondheid, aangezien dit onderzoek verbeteringen laat zien in risicofactoren zoals hoge LDL-cholesterolniveaus en verbeterd gewichtsbeheer, wat uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten en metabool syndroom verlaagt,” zegt Routhenstein. Eerdere onderzoeken toonden ook aan dat een hogere naleving van het dieet gepaard gaat met een lager sterfterisico.

Er zijn verschillende voordelen aan het Atlantische dieet die een rol kunnen spelen in de waargenomen resultaten van recente studies. Ten eerste dragen de overvloed aan vis en gezonde omega-3-vetzuren bij aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam en zijn ze gunstig voor het hart. Het is zelfs zo dat de American Heart Association aanbeveelt dat alle volwassenen minstens twee keer per week vis eten om het risico op een hartaanval te verminderen.

De combinatie van volle granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten zorgt voor vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, die allemaal essentieel zijn voor de gezondheid van het hart. Hoewel de meeste Amerikanen niet genoeg vezels eten, laten observationele studies zien dat het dagelijks innemen van 25 tot 30 gram vezels het risico op hartziekten vermindert. Voedingsstoffen zoals kalium en magnesium, die beide overvloedig aanwezig zijn in plantaardig voedsel, dragen bij aan een gezonde bloeddruk en hartfunctie.

Atlantisch Dieet versus Mediterrane Dieet

Hoewel Spanje onderdeel uitmaakt van het mediterrane gebied, verschilt het Atlantische dieet lichtjes van het traditionele mediterrane dieet. Beide diëten benadrukken verse ingrediënten, zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle granen en olijfolie, maar het mediterrane dieet is meer gericht op plantaardig voedsel. Het Atlantische dieet legt de nadruk op andere ingrediënten, zoals brood, vis, melk en aardappelen, en ook wat rood vlees. En met behoud van de stoofpotbereidingsmethode, is groentesoep een veelvoorkomende basis in het Atlantische dieet.

“Zowel het Atlantische dieet als het mediterrane dieet bieden wetenschappelijk bewijs voor hun voordelen voor de gezondheid van het hart, waarbij het Atlantische dieet omega-3-vetzuren uit zeevruchten levert en het mediterrane dieet antioxidanten en gezonde vetten uit olijfolie en plantaardig voedsel,” zegt Routhenstein. “Echter, het mediterrane dieet heeft een uitgebreidere onderzoeksbasis, vooral met betrekking tot de associatie met verminderd cardiovasculair risico.”

Veelgestelde vragen:

1. Wat is het Atlantische dieet?
Het Atlantische dieet is het traditionele dieet van mensen uit noordelijk Portugal en Galicië in het noordwesten van Spanje. Het bestaat voornamelijk uit lokale, verse en onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, brood, peulvruchten, noten, vis, zuivelproducten, vlees, eieren, olijfolie en wijn.

2. Wat zijn de voordelen van het Atlantische dieet?
Onderzoek heeft aangetoond dat het Atlantische dieet kan leiden tot verbeteringen in risicofactoren zoals hoge LDL-cholesterolniveaus, gewichtsbeheer en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en metabool syndroom.

3. Hoe verschilt het Atlantische dieet van het mediterrane dieet?
Hoewel beide diëten vergelijkbaar zijn en de nadruk leggen op verse ingrediënten zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle granen en olijfolie, verschilt het Atlantische dieet lichtjes van het mediterrane dieet. Het Atlantische dieet legt de nadruk op ingrediënten zoals brood, vis, melk, aardappelen en rood vlees, terwijl het mediterrane dieet meer gericht is op plantaardig voedsel.

4. Zijn er andere gezondheidsvoordelen aan het Atlantische dieet?
Ja, het Atlantische dieet bevat veel vis en gezonde omega-3-vetzuren, die ontstekingen in het lichaam verminderen en gunstig zijn voor het hart. Het dieet bevat ook vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten uit volle granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten, die allemaal essentieel zijn voor de gezondheid van het hart.

5. Zijn er links naar meer informatie over het Atlantische dieet?
Ja, hier zijn enkele gerelateerde links naar meer informatie over het Atlantische dieet:
Atlantisch Dieet
The Atlantic Diet
Onderzoek naar het Atlantische dieet