Voeding met invloed: hoe ons dieet onze mondgezondheid beïnvloedt

Een bekend gezegde luidt: “je bent wat je eet.” Maar wist je dat je dieet ook invloed heeft op je mondgezondheid en je algehele gezondheid? Wat moet je wel en niet eten om je mond gezond te houden?

De impact van slechte voeding

Als je jouw lichaam als een machine beschouwt, heeft het de juiste brandstof nodig om alle belangrijke systemen goed te laten functioneren. Een uitgebalanceerd dieet voorziet je van de voedingsstoffen die je nodig hebt om normaal te functioneren in alle aspecten van het leven, of het nu gaat om genoeg energie hebben om de hond uit te laten na het werk, goed te kunnen slapen, je te kunnen concentreren tijdens belangrijke vergaderingen, of het lichaam in staat te stellen normale celvernieuwing en genezing te bevorderen bij ziekte of letsel.

Slechte voeding kan echter zorgen voor veel brandstof, maar dan van lage kwaliteit en vaak rijk aan calorieën. Dit kan invloed hebben op je lichaamsgewicht en de structuren in je mond.

Waarom is sommig voedsel slecht voor de mondgezondheid?

Slechte voeding kan op verschillende manieren invloed hebben op onze mond, waaronder:

– Ondervoeding kan tandheelkundige problemen veroorzaken, zoals tandvleesontsteking, gaatjes, verzwakte of ontbrekende tanden en een droge mond.
– Overmatige consumptie van suiker kan leiden tot tandbederf en plaquevorming. Maar wist je dat ook overmatige consumptie van koolhydraten en zetmeel schadelijk kan zijn voor je tanden? Het enzym amylase in je speeksel breekt suikers in koolhydraten en zetmeel af, waardoor ze op je tanden terechtkomen. De bacteriën in je mond voeden zich met deze suikers en produceren daarbij zuur dat glazuurverzwakend kan zijn en gaatjes kan veroorzaken.

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden voor een betere mondgezondheid?

Het is niet mogelijk, of zelfs aan te raden, om alle suiker, koolhydraten en zetmeel te vermijden om je glimlach te redden. Deze voedingsgroepen zijn essentieel en bieden je lichaam de energie die het nodig heeft. Het is echter de moeite waard om bewuster te kiezen voor suikers, koolhydraten en zetmeel. Gelukkig zijn er in de meeste supermarkten voedzamere en minder schadelijke alternatieven verkrijgbaar.

Enkele slimme keuzes zijn onder andere:

– Vervang geraffineerde koolhydraten en zetmeel, zoals wit brood en witte rijst, door volkoren granen, volkoren brood, bruine rijst, peulvruchten en groenten en fruit.
– Vervang toegevoegde geraffineerde suikers, zoals snoep en frisdrank, door natuurlijke suikers zoals fructose uit fruit en lactose uit zuivelproducten.

Het is ook belangrijk om je consumptie van suiker, koolhydraten en zetmeel te beperken tot de hoofdmaaltijden, omdat je dan meer speeksel aanmaakt en voedselresten wegspoelt. Beperk ook zuuraanvallen op je tanden tot de hoofdmaaltijden om schade aan je tanden te minimaliseren. Bovendien is water drinken tijdens de maaltijden een goede praktijk, omdat dit helpt om je mond schoon te spoelen en voedselresten op je tanden te voorkomen.

Voedingsmiddelen die goed zijn voor je glimlach

Vraag je je af of er voedingsmiddelen zijn die je mondgezondheid kunnen ondersteunen? Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je kunt genieten:

– Zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt, die calcium, eiwitten en probiotica bevatten die het tandglazuur versterken en slechte bacteriën in de mond kunnen bestrijden.
– Bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, die laag zijn in calorieën maar rijk aan vitamines en mineralen, kunnen ook helpen bij de behandeling van tandvleesontsteking.
– Knapperige groenten zoals wortels en selderij, die de speekselproductie stimuleren en tevens mineralen, vitamines, vezels en antioxidanten bevatten. Ze helpen ook om het tandvlees te masseren en voedselresten en bacteriën van de tanden te verwijderen.
– Appels, net als knapperige groenten, zijn boordevol voedingsstoffen en hebben een reinigende werking op de mond en tanden.
– Amandelen zijn laag in suiker, maar rijk aan calcium en eiwitten. Ze helpen ook om je kaak gezond te houden door het kauwen op harder voedsel.
– Magere eiwitten zoals zalm en kip, boordevol eiwitten en andere vitale vitamines en mineralen, zijn geweldig voor de mondgezondheid.

Houd je tanden gezond, sterk en stralend met jouw lokale tandarts

Maak je je zorgen over de impact van je dieet op je mondgezondheid? Misschien is het tijd om een afspraak te maken bij de tandarts. Of je nu op zoek bent naar een orthodontist in Hammersmith of een spoedtandarts in Richmond, in Londen zijn er tal van tandheelkundige professionals die je kunnen helpen je tanden er goed uit te laten zien en goed te laten voelen. Neem vandaag nog een kijkje en neem contact op met je lokale tandarts.

FAQ:

1. Wat voor invloed heeft slechte voeding op de mondgezondheid?
Slechte voeding kan leiden tot tandheelkundige problemen zoals tandvleesontsteking, gaatjes en een droge mond.

2. Hoe kan overmatige consumptie van suiker schadelijk zijn voor de tanden?
Overmatige consumptie van suiker kan leiden tot tandbederf en plaquevorming. Bacteriën in de mond voeden zich met suikers en produceren zuur, wat het glazuur kan verzwakken en gaatjes kan veroorzaken.

3. Welke voedingsmiddelen moet je vermijden voor een betere mondgezondheid?
Het is niet nodig om alle suiker, koolhydraten en zetmeel te vermijden, maar het is belangrijk om bewuster te kiezen. Vervang geraffineerde koolhydraten en zetmeel door volkoren granen, volkoren brood, bruine rijst, peulvruchten en groenten en fruit. Vervang toegevoegde geraffineerde suikers door natuurlijke suikers uit fruit en zuivelproducten.

4. Welke voedingsmiddelen zijn goed voor de mondgezondheid?
Voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, bladgroenten, knapperige groenten, appels, amandelen en magere eiwitten zoals zalm en kip zijn goed voor de mondgezondheid.

Jargon en definities:
– Tandvleesontsteking: ontsteking van het tandvlees.
– Glazuur: de harde buitenste laag van de tanden.
– Plaquevorming: opeenhoping van bacteriën en voedselresten op de tanden.
– Orthodontist: een tandarts die zich specialiseert in het corrigeren van onregelmatigheden in het gebit.
– Tandarts: een medische professional die zich bezighoudt met de mondgezondheid, inclusief behandelingen, preventie en diagnose van mondziekten.

Gerelateerde links:
tandarts.nl
ivorenkruis.nl
knmt.nl
allesoverhetgebit.nl