Een Gezonde Voeding voor een Gezonde Darmflora: Wat een Gastro-dietist eet voor Ontbijt, Lunch en Diner

Het belang van een gezonde darmflora voor onze algehele gezondheid wordt steeds duidelijker. Uit onderzoek blijkt dat het eten van 30 verschillende planten per week leidt tot een diversere darmflora. Gabrielle Morse, een gastro-dietist, probeert minstens 10 verschillende planten te eten tijdens haar ontbijt om haar darmgezondheid te ondersteunen.

In een wereld waarin kombucha, kimchi en talloze producten in de supermarkt beweren goed te zijn voor je darmen, kan het lastig zijn om te weten hoe je goed voor je spijsvertering kunt zorgen. Darmgezondheid is een buzzword geworden in de gezondheidswereld, waarbij steeds meer onderzoek een verband legt tussen een diverse darmflora – het geheel van biljoenen bacteriën en andere micro-organismen in ons spijsverteringssysteem – en een goede algehele gezondheid.

Gabrielle Morse, een specialist op het gebied van darmgezondheid en geregistreerd dietist bij The Gut Health Clinic, zei: “Het verzorgen van je darmgezondheid verlaagt echt het risico op dingen zoals darmkanker en inflammatoire darmaandoeningen, en het kan ook zorgen voor je mentale gezondheid. Er is een verband tussen de darm en de lever, tussen de darm en de hersenen, tussen de darm en de huid.”

Hoewel er nog veel onbekend is en de sector nog grotendeels ongereguleerd is, gaat Morse het simpel houden. Ze streeft ernaar om minstens 30 planten per week te eten om haar darmgezondheid in balans te houden. Dit advies komt voort uit The American Gut Project, een groot onderzoek uit 2018 waarin de eetgewoonten en ontlasting van ongeveer 10.000 vrijwilligers werden geanalyseerd. Het onderzoek toonde aan dat mensen die een grotere variatie aan planten aten een diversere darmflora hadden, wat betekent dat ze meer “goede” bacteriën in hun darmen hadden.

Het idee van “planten” gaat verder dan alleen fruit en groenten. Het omvat ook volle granen, peulvruchten, kruiden, specerijen, noten, zaden en zelfs pure chocolade. “Het is niet beperkend, maar juist uitnodigend om je bord te vullen met verschillende soorten voedsel. Het daagt je uit om nieuwe voedingsmiddelen te ontdekken,” aldus Morse. “Ik vind het geweldig dat de boodschap is om te gaan voor kleur en variëteit, zonder dat je calorieën hoeft te tellen.”

Morse deelde met Business Insider wat ze gemiddeld op een dag eet om haar darmgezondheid te ondersteunen. Als ontbijt eet ze bijna altijd havermout, waarbij ze vaak porties van overnight oats voor de hele week klaarmaakt. Ze voegt Griekse yoghurt of kefir toe, omdat deze fermentaties bevatten die de darmflora ondersteunen. Om haar doel van 30 planten per week te bereiken, voegt ze ook noten, zaden en fruit toe aan haar ontbijt.

Voor de lunch heeft Morse meestal restjes van de avond ervoor of maakt ze snel een gerecht met voorverpakte volle granen, gemengde sla en ingeblikte makreel in olijfolie. Ze brengt het op smaak met zwarte peper en citroensap en voegt wat gemengde zaden toe voor extra vezels, eiwitten en gezonde vetten.

Het avondeten is elke keer anders, afhankelijk van wat er in de koelkast ligt. Morse probeert echter altijd zoveel mogelijk planten in haar maaltijd te verwerken. Het toevoegen van bijvoorbeeld bonen aan gerechten is een vaste gewoonte geworden.

Door het eten van 30 planten per week houdt Morse haar darmgezondheid in balans. Het zorgt voor een diversere darmflora en draagt bij aan haar algehele welzijn. Dus waarom niet zelf experimenteren met het toevoegen van meer planten aan je dieet? Je darmen zullen je dankbaar zijn.

FAQ:

1. Waarom is een gezonde darmflora belangrijk voor onze algehele gezondheid?
– Een diverse darmflora is gekoppeld aan een goede algehele gezondheid en kan het risico op aandoeningen zoals darmkanker en inflammatoire darmaandoeningen verlagen. Het kan ook de mentale gezondheid ondersteunen.

2. Hoeveel planten moeten we per week eten om onze darmgezondheid te ondersteunen?
– Het wordt aanbevolen om minstens 30 verschillende planten per week te eten om een diverse darmflora te behouden.

3. Wat toonde The American Gut Project-onderzoek aan?
– Het onderzoek toonde aan dat mensen die een grotere variatie aan planten aten, een diversere darmflora hadden met meer “goede” bacteriën in hun darmen.

4. Welke voedingsmiddelen horen bij de categorie “planten”?
– Naast fruit en groenten omvat het ook volle granen, peulvruchten, kruiden, specerijen, noten, zaden en pure chocolade.

5. Wat is een voorbeeld van een dieet dat de darmgezondheid ondersteunt?
– Een voorbeeld van een dieet is het eten van havermout met Griekse yoghurt of kefir, noten, zaden en fruit als ontbijt. Voor de lunch kunnen restjes of een gerecht met volle granen, gemengde sla, ingeblikte makreel, zwarte peper, citroensap en gemengde zaden worden gegeten. Het avondeten kan verschillen, maar het is belangrijk om zoveel mogelijk planten in de maaltijd te verwerken, zoals bonen.

Definitions:
– Darmflora: Het geheel van biljoenen bacteriën en andere micro-organismen in ons spijsverteringssysteem.
– Inflammatoire darmaandoeningen: Chronische aandoeningen die ontsteking en schade aan het spijsverteringskanaal veroorzaken, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
– The American Gut Project: Een groot onderzoek uit 2018 waarin de eetgewoonten en ontlasting van ongeveer 10.000 vrijwilligers werden geanalyseerd om het verband tussen voeding en darmgezondheid te onderzoeken.

Suggested related links:
The Gut Health Clinic
High Fiber Foods
The Role of Gut Microbiota in Health and Disease