10 Tips voor een Gezond Dieet op een Budget

Het is een misvatting dat gezond eten veel geld moet kosten. “Je kunt ongeveer hetzelfde bedrag uitgeven als je nu doet en toch een hartgezonder dieet krijgen,” zegt Kerry Stewart, Ed.D., professor in de geneeskunde aan de afdeling cardiologie van Johns Hopkins en directeur van de Klinische en Onderzoeks Fysiologie. Het draait om het maken van verstandigere keuzes.

Hier zijn enkele ideeën om beter te eten zonder meer geld uit te geven:

1. Vergelijk etiketten – “Vanuit gezondheidsperspectief zijn bepaalde voedingsmiddelen minder wenselijk dan andere met een vergelijkbare prijs,” zegt Stewart. Door bijvoorbeeld de voedingswaarde-informatie op de etiketten van melk te vergelijken, kun je een gezondere keuze maken die zowel arm is aan verzadigd vet als suiker zonder meer uit te geven.

2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen in dozen en zakken – Onbewerkte voedingsmiddelen kosten meestal minder dan bewerkte varianten en bevatten minder natrium en suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, diabetes en hartproblemen.

3. Wees slim in de gangpaden – Koop voornamelijk producten uit de buitenste gangen van de supermarkt. Daar vind je verse groenten, fruit, zuivel, vis en vlees. In de middengangen kun je zoeken naar gezonde vis in blik, bevroren onbewerkte visfilets en gedroogde of ingeblikte bonen. Voeg bonen toe aan vleesgerechten zodat je minder vlees nodig hebt – deze eenvoudige stap verlaagt de kosten en je inname van verzadigd vet.

4. Kies seizoensproducten – Als producten overvloedig zijn, neigen ze minder te kosten. Maïs is bijvoorbeeld goedkoper in de zomer, terwijl appels in de herfst en winter een koopje zijn. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw biedt een seizoensgebonden lijst van fruit en groenten.

5. Overweeg ingeblikte of bevroren producten en bonen – Volgens Stewart bevatten ze evenveel voedingsstoffen als verse producten, maar dan tegen een goede prijs. Let op het label “weinig natrium” of “geen toegevoegd zout”.

6. Ga niet winkelen als je honger hebt – Je zult minder snel verleid worden door junkfood en impulsaankopen, zoals heerlijk geurende bakkerijproducten en handige snacks bij de kassa.

7. Kook vaker thuis – Onderzoek van Johns Hopkins toont aan dat mensen die thuis maaltijden bereiden gezonder eten en minder calorieën consumeren dan degenen die minder vaak koken.

8. Biologische producten overslaan? – In je streven naar gezond eten, zal het duidelijk worden dat biologisch voedsel aanzienlijk duurder kan zijn dan niet-biologisch voedsel. Probeer biologische aankopen prioriteit te geven aan voedingsmiddelen waarvan je de schil eet, zoals spinazie, bessen en appels. Maar het belangrijkste is dat je veel fruit en groenten consumeert, punt.

Ter info – Verzadigd vet: Een type vet dat overvloedig voorkomt in boter, volle melk, roomijs, volvette kaas, vet vlees, pluimveevel en palm- en kokosolie. Verzadigd vet verhoogt de niveaus van LDL-cholesterol, dat bedreigend kan zijn voor het hart. Het kan ook de absorptie van bloedsuiker belemmeren. Het beperken van verzadigd vet kan je risico op hartziekten helpen controleren.

FAQ Section:

Vraag 1: Kan ik gezond eten zonder meer geld uit te geven?

Antwoord: Ja, het is mogelijk om gezond te eten zonder meer geld uit te geven. Door verstandigere keuzes te maken en bepaalde strategieën toe te passen, kun je een hartgezonder dieet krijgen zonder je budget te overschrijden.

Vraag 2: Hoe kan ik gezondere keuzes maken bij het kopen van voedingsmiddelen?

Antwoord: Er zijn verschillende manieren om gezondere keuzes te maken bij het kopen van voedingsmiddelen:
– Vergelijk etiketten en kies voedingsmiddelen met minder verzadigd vet en suiker.
– Vermijd bewerkte voedingsmiddelen in dozen en zakken, omdat ze vaak meer natrium en suiker bevatten.
– Koop voornamelijk producten uit de buitenste gangen van de supermarkt, zoals verse groenten, fruit, zuivel, vis en vlees.
– Kies seizoensproducten, omdat ze meestal goedkoper zijn.
– Overweeg ingeblikte of bevroren producten en bonen, die dezelfde voedingsstoffen bevatten als verse producten maar vaak een betere prijs hebben.

Vraag 3: Is biologisch voedsel noodzakelijk voor een gezond dieet?

Antwoord: Biologisch voedsel kan aanzienlijk duurder zijn, maar het is niet noodzakelijk om een gezond dieet te volgen. Het belangrijkste is om veel fruit en groenten te consumeren, ongeacht of ze biologisch zijn. Prioriteit geven aan biologische aankopen voor voedingsmiddelen waarvan je de schil eet, zoals spinazie, bessen en appels, kan een optie zijn.

Belangrijke termen en jargon:

– Verzadigd vet: Een type vet dat overvloedig voorkomt in boter, volle melk, roomijs, volvette kaas, vet vlees, pluimveevel en palm- en kokosolie. Verzadigd vet verhoogt de niveaus van LDL-cholesterol, dat bedreigend kan zijn voor het hart. Het kan ook de absorptie van bloedsuiker belemmeren. Het beperken van verzadigd vet kan je risico op hartziekten helpen controleren.

Verwante links:
Johns Hopkins School of Public Health: Voeding
United States Department of Agriculture