Verschillende gezonde voedingsmythes ontkracht

Met de maand februari al voor de helft voorbij, houd je nog steeds vast aan een gezond voedingsplan? In maart staat de Nationale Voedingsmaand voor de deur, dus het is een goed moment om eens naar enkele basisinformatie te kijken over zeven veelvoorkomende voedingsmythes die wat verduidelijking kunnen gebruiken.

Mythe #1: Alleen rond de randen van de supermarkt winkelen
De randen van de supermarkt worden vaak geprezen vanwege hun verse producten, vlees, vis, zuivel en verrijkte niet-zuivelproducten. Sommigen stellen voor om de middelste gangpaden te vermijden vanwege de bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen op die schappen. Desondanks bevatten de middelste gangpaden een schat aan voedingsstoffen en culturele voedingsmiddelen, zoals bevroren fruit, groenten en vis, ingeblikte bonen, fruit en groenten, evenals gedroogde bonen, volle granen, noten, zaden en kruiden.

Mythe #2: Caloriearm en vetarm betekent gezonder
Experts raden aan om voldoende calorieën en vetten te consumeren om de gezondheid te ondersteunen en verzadigd te blijven. In plaats van te focussen op caloriearme en vetarme voedingsmiddelen, is het belangrijk om voldoende calorieën en gezonde vetten binnen te krijgen. Opsommingszin replacing the quote: Diëtisten moedigen het eten van voldoende calorieën en vetten aan om de gezondheid te ondersteunen en verzadigd te blijven.

Mythe #3: Natuurlijke suikers zijn gezonder dan tafelsuiker
Het maakt eigenlijk niet uit welke soort suiker je kiest, je lichaam verteert en gebruikt ze allemaal op dezelfde manier. Het belangrijkste is dat overmatige suikerconsumptie, van welke soort dan ook, kan leiden tot verhoogde risico’s op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, stofwisselingsstoornissen, depressie en cognitieve stoornissen. In plaats van je druk te maken over welk type suiker je kiest, kun je het beste degene kiezen die je het lekkerst vindt en er met mate van genieten.

Mythe #4: Zeezout is gezonder dan keukenzout
Zeezout en Himalayazout zijn uiteindelijk gewoon zout en bevatten ongeveer 40% natrium, vergelijkbaar met keukenzout. Amerikanen consumeren al meer dan 150% van de maximale richtlijnen voor natrium. Overmatige zoutconsumptie wordt in verband gebracht met hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om zout spaarzaam te gebruiken om een gezond dieet te behouden.

Mythe #5: Eieren zijn slecht voor je en verhogen het cholesterolgehalte
Het consumeren van zes tot twaalf eieren per week als onderdeel van een gezond voedingsplan wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het verzadigde vet in voeding een grotere rol speelt bij het verhogen van het risico op hartziekten dan het cholesterol in voeding. Eieren kunnen deel uitmaken van een gezond dieet en bijdragen aan spierbehoud, algemeen welzijn en eiwitbehoefte.

Mythe #6: Niet eten na 18.00 uur of wanneer de zon ondergaat
Het tijdstip waarop je eet heeft geen invloed op gewichtstoename. Uit onderzoek blijkt dat het niet per se het laat eten is dat leidt tot gewichtstoename, maar eerder het consumeren van grote hoeveelheden voedsel in de avond. Het kan echter voordelig zijn om eerder op de dag te eten, om honger later op de dag te verminderen en overmatig eten te voorkomen.

Mythe #7: Koffie is een volwaardige maaltijd
Hoewel koffie rijk is aan antioxidanten, bevat het slechts ongeveer 5 calorieën en geen eiwitten, vetten of koolhydraten. Het kan daarom niet als vervanging dienen voor een volwaardig ontbijt of andere maaltijden. Het is belangrijk om naast koffie aanvullende voedingsmiddelen te nemen, zoals pindakaas op wafels, Griekse yoghurt met fruit of hardgekookte eieren op toast met avocado, om de ochtend goed te beginnen.

Al deze mythes zijn ontkracht door een groep diëtisten en voedingsdeskundigen, die hun aanbevelingen baseren op onderzoek en referenties. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste informatie en gezonde voedingskeuzes te maken om een evenwichtig dieet te behouden.

FAQ’s

Vraag 1: Waarom wordt er aangeraden om alleen rond de randen van de supermarkt te winkelen?
Antwoord: Hoewel de randen van de supermarkt verse producten bevatten, hebben de middelste gangpaden ook voedzame opties zoals bevroren fruit, groenten en vis, ingeblikte bonen en volle granen.

Vraag 2: Is caloriearm en vetarm eten gezonder?
Antwoord: Nee, het is belangrijk om voldoende calorieën en gezonde vetten binnen te krijgen om de gezondheid te ondersteunen en verzadigd te blijven.

Vraag 3: Zijn natuurlijke suikers gezonder dan tafelsuiker?
Antwoord: Alle soorten suiker worden op dezelfde manier door het lichaam verteerd en gebruikt. Overmatige suikerconsumptie kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, ongeacht het type suiker.

Vraag 4: Is zeezout gezonder dan keukenzout?
Antwoord: Zeezout en Himalayazout bevatten evenveel natrium als keukenzout. Overmatige zoutconsumptie kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om zout spaarzaam te gebruiken.

Vraag 5: Verhogen eieren het cholesterolgehalte?
Antwoord: Het consumeren van zes tot twaalf eieren per week als onderdeel van een gezond voedingsplan wordt als veilig beschouwd. Het verzadigde vet in voeding speelt een grotere rol bij het verhogen van het risico op hartziekten dan het cholesterol in voeding.

Vraag 6: Heeft het tijdstip waarop je eet invloed op gewichtstoename?
Antwoord: Niet het tijdstip waarop je eet, maar het consumeren van grote hoeveelheden voedsel in de avond kan leiden tot gewichtstoename. Het kan voordelig zijn om eerder op de dag te eten om honger later op de dag te verminderen en overmatig eten te voorkomen.

Vraag 7: Kan koffie dienen als een volwaardige maaltijd?
Antwoord: Koffie bevat weinig calorieën en voedingsstoffen, dus het kan niet dienen als vervanging voor een volledige maaltijd. Het is belangrijk om aanvullende voedingsmiddelen te nemen voor een gebalanceerde maaltijd.

Definities:

– Voedingsmythes: Valse overtuigingen of misvattingen over voeding en gezondheid.
– Verzadigd vet: Vetten die voornamelijk voorkomen in dierlijke producten en bij hoge consumptie verband houden met hartziekte.
– Antioxidanten: Stoffen in voedsel die oxidatieve schade aan cellen kunnen verminderen.
– Cholesterolgehalte: De hoeveelheid cholesterol in het bloed, wat een risicofactor kan zijn voor hartziekten.
– Natrium: Een mineraal dat onder andere in zout voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam.

Suggesties voor gerelateerde links:
Voedingscentrum
Nederlands Jeugdinstituut
Voedingswaardetabel