Koning Charles’ Gezonde Levensstijl en Passie voor Biologisch Voedsel

Koning Charles heeft altijd gezorgd voor een strikt dieet en een rigoureus dagelijks bewegingsroutine. De 75-jarige monarch kreeg maandag de diagnose van een vorm van kanker, nadat een controle vorige maand een ongerelateerde vergrote prostaat aan het licht bracht die goedaardig bleek te zijn.

Terwijl Buckingham Palace verklaarde dat hij nog steeds opgewekt is, zal de diagnose een pijnlijke schok zijn voor de gezondheidsbewuste koning. Hoewel hij nu tijdelijk afstand zal nemen van publieke verplichtingen, heeft hij tot nu toe een indrukwekkend gezond leven geleid, met uitzondering van enkele blessures uit zijn lange polocarrière en twee coronabesmettingen tijdens de pandemie.

In een lijst van 70 feiten die in 2018 door Clarence House werden vrijgegeven om de toen nog Prins Charles’ 70e verjaardag te markeren, werd onthuld dat hij zich beperkt tot slechts twee maaltijden per dag.

Feit nummer 20 vermeldde: “De Prins eet geen lunch.” Gordon Rayner, voormalig koninklijk correspondent bij The Telegraph, zei ooit dat de koning van mening is dat lunch een “luxe” is die interferreert met zijn drukke schema.

Zijn voormalige perssecretaris Julian Payne zei ook: “De koning eet geen lunch; dus, een vroeg geleerde les toen ik met hem op pad was, was om een stevig ontbijt te eten of een paar snackbars mee te nemen om je op de been te houden. De werkdag is behoorlijk intensief. Beginnend met het nieuws op de radio en een ontbijt van seizoensfruit en zaden met thee.”

De koning heeft ook een voorkeur voor zelfgebakken brood met voedzaam meel zoals rogge en spelt, evenals eieren en bijgerechten met salade bij elke maaltijd. Coddled eggs die slechts twee tot drie minuten zijn gekookt, sollen zijn favoriet zijn, en hij zou ervan genieten om ze tot een mayonaiseachtige textuur te pureren. Wild geplukte paddenstoelen en pruimen uit zijn tuinen in Highgrove behoren ook tot zijn favoriete voedsel, evenals zalm en kaas en koekjes.

Charles onthoudt zich ook twee dagen per week van vlees en vis en vermijdt daarnaast zuivelproducten op een van die dagen, volgens een interview met de BBC in 2021.

De maand dat Charles werd gekroond, plaatste Buckingham Palace een vacature voor een veganistische chef-kok die bij de koning zou komen wonen om maaltijden voor hem te bereiden. Hij heeft eerder verklaard dat het belangrijkste doel van zijn intermittent veganisme is vanwege de voordelen voor het milieu en dat hij vlees vermijdt dat afkomstig is van fabrieksboerderijen. De koning is ook gepassioneerd over biologische producten, zoals voormalige koninklijke chefs Darren McGrady en Carolyn Robb in mei 2023 aan Delish vertelden.

McGrady zei dat Charles zich richtte op biologische producten “voordat het zelfs maar was uitgevonden”, terwijl Robb bevestigde dat de boerderij van de koning een van de eersten in het Verenigd Koninkrijk was die biologisch gecertificeerd werd.

Naast zijn strikte dieet wordt ook aangenomen dat de koning zich houdt aan een rigoureuze trainingsroutine. The Telegraph meldde in 2020 dat Charles de vijf basistrainingen van de Royal Canadian Air Force, bekend als het 5XB-plan, twee keer per dag voltooit.

Het 11-minuten durende trainingsprogramma omvat twee minuten stretchen, één minuut sit-ups, één minuut rug- en beenoefeningen, één minuut push-ups en zes minuten joggen op zijn plaats, terwijl hij elke 75 stappen 10 adelaarsprongen maakt.

In zijn explosieve memoires “Spare” onthulde prins Harry dat de koning regelmatig halfnaakte handstanden deed om zijn chronische pijn van oude poloblessures te beheersen.

Charles voert deze oefeningen dagelijks uit terwijl hij gekleed is in een onderbroek en “zich achter een deur bevindt of aan een rekstok hangt als een vaardige acrobaat”, schreef de hertog van Sussex. Koningin Camilla onthulde ook dat de koning een fervente wandelaar is. Ze beschreef haar echtgenoot in 2020, toen hij in de vroege zeventig was, als “waarschijnlijk de fitste man van zijn leeftijd die ik ken”.

“Hij zal blijven lopen,” zei ze. “Hij is als een berggeit. Hij laat iedereen ver achter zich.” Ze voegde eraan toe dat koning Charles vaak lange wandelingen maakt.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

1. Wat voor dieet volgt koning Charles?
Koning Charles volgt een strikt dieet met beperkte maaltijden. Hij eet slechts twee maaltijden per dag en slaat de lunch over. Hij geeft de voorkeur aan zelfgebakken brood met voedzaam meel, eieren, salades en bijgerechten. Hij vermijdt ook zuivelproducten en onthoudt zich twee dagen per week van vlees en vis.

2. Waarom vermijdt koning Charles vlees?
Koning Charles vermijdt vlees van fabrieksboerderijen vanwege zijn zorgen over het milieu. Hij heeft eerder verklaard dat zijn intermittent veganisme gericht is op de voordelen voor het milieu.

3. Hoe zorgt koning Charles voor biologische producten?
Koning Charles is gepassioneerd over biologische producten en heeft zijn boerderij in Highgrove biologisch gecertificeerd. Hij richtte zich op biologische producten voordat het zelfs maar populair was.

4. Wat is de trainingsroutine van koning Charles?
Koning Charles volgt een rigoureuze trainingsroutine. Hij voert de vijf basistrainingen van de Royal Canadian Air Force, bekend als het 5XB-plan, twee keer per dag uit. Dit omvat stretchen, sit-ups, rug- en beenoefeningen, push-ups en joggen op zijn plaats.

5. Welke oefening doet koning Charles om chronische pijn te beheersen?
Koning Charles doet regelmatig halfnaakte handstanden om zijn chronische pijn als gevolg van oude poloblessures te beheersen.

Belangrijke termen en jargon:
– Clarence House: Het officiële Londense verblijf van de Prins van Wales en de Hertogin van Cornwall.
– Prostaat: Een mannelijk orgaan dat zich onder de blaas bevindt en betrokken is bij de productie van zaadvocht.
– Veganisme: Een levensstijl waarbij men alle dierlijke producten vermijdt, inclusief zuivel, eieren en honing.
– Fabrieksboerderijen: Een intensieve vorm van landbouw waarbij dieren in grote aantallen worden gehouden voor de productie van vlees, melk en eieren, vaak onder omstandigheden die als onnatuurlijk en slecht voor het welzijn van de dieren worden beschouwd.
– Biologische producten: Voedsel dat wordt geproduceerd met behulp van methoden die geen synthetische chemicaliën gebruiken, zoals pesticiden en kunstmest.
– Royal Canadian Air Force: De luchtmacht van Canada.
– Handstanden: Een fysieke oefening waarbij men het lichaam rechtop ondersteboven ondersteunt, met handen op de grond.

Suggesties voor gerelateerde links:
Koninklijk Huis
BBC Nieuws
The Telegraph