Hoe een Mediterrane levensstijl kleine veranderingen in eetgewoonten kan bevorderen

De groeiende populariteit van een plan dat mensen aanmoedigt om meer gezonde voeding te eten en minder toegevoegde suikers is eigenlijk niet gericht op het volledig elimineren van specifieke voedingsmiddelen uit het dieet, zegt een onderzoeks- en voorlichtingsagent van K-State Research and Extension in Johnson County.

Chelsea Reinberg merkt op dat het Mediterrane dieet “eigenlijk meer gaat over een algehele levensstijl en het maken van kleine veranderingen om vaker voedzame voedingsmiddelen te eten en minder van de minder voedzame voedingsmiddelen”.

“Normaal gesproken, wanneer je ‘Mediterraan’ hoort, denk je aan de regio of een specifieke keuken, maar eigenlijk gaat het Mediterrane dieet over een holistische benadering van het opnemen van gezonde eiwitten en gezonde vetten. Het gaat ook over het eten van meer fruit, groenten en volle granen; het toevoegen van noten en zaden; en het verminderen van toegevoegde suikers.”

Chelsea Reinberg – een voedings-, voedselveiligheid- en gezondheidsvoorlichtingsagent – zegt dat sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van negen porties fruit en groenten per dag het risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 60% kan verminderen.

“Antioxidanten, die overvloedig voorkomen in fruit en groenten, zijn echt belangrijk voor de gezondheid van het hart, maar ook voor de algehele gezondheid”, zei ze. “Dus als we deze voedingsmiddelen eten, willen we er het meeste uit halen.”

‘Gezonde’ vetten zoals avocado-olie en olijfolie zijn volgens Reinberg hartvriendelijker dan verzadigde vetten zoals boter en reuzel.

Reinberg voegde eraan toe dat naarmate we dichter bij de lente en zomer komen, er een grotere verscheidenheid aan fruit en groenten beschikbaar zal zijn, waardoor het gemakkelijker wordt om ze in het dieet op te nemen.

“Een van de problemen met fruit en groenten is dat veel mensen de smaak of textuur niet lekker vinden”, aldus Reinberg. “Maar er zijn tal van manieren waarop je groenten lekker kunt klaarmaken. Als we de warmere maanden ingaan, kan het grillen van fruit en groenten een geweldige manier zijn om een andere smaak te creëren. Ze roosteren in de oven of bakken in een pan zijn ook geweldige opties.”

“Het enige waarop we moeten letten, is dat we fruit en groenten niet te lang moeten koken. Hoe langer ze worden blootgesteld aan hitte, hoe meer van die traditionele voordelen – vitamines en mineralen – verloren kunnen gaan.”

Enkele hartvriendelijke volle granen zijn onder andere zilvervliesrijst en volkoren meel. Bonen, peulvruchten en andere voedingsmiddelen met veel vezels en eiwitten zijn ook goed voor het hart en de algehele gezondheid.

Reinberg zei dat een traditioneel Mediterraan dieet aanmoedigt om 2-3 keer per week vis of zeevruchten te eten. Verse vis is een goede optie, maar kan duurder zijn. Bevroren en ingeblikte variëteiten zijn ook gunstig en mogelijk vriendelijker voor het budget. Bij het kopen van ingeblikte producten, kies voor versies met weinig natrium. Vlees kan deel uitmaken van het dieet, hoewel consumenten magerdere opties moeten kiezen.

Volgens Reinberg vallen al deze aanbevelingen binnen de traditionele manier van denken over een Mediterraan dieet “en helpen ons om een gezonder dieet te eten, of we nu bewust het Mediterrane dieet volgen of niet.”

Reinberg sprak onlangs uitgebreid over gezond eten en het belang van lichamelijke activiteit voor een langer, gezonder leven in het wekelijkse radioprogramma Sound Living, geproduceerd door K-State Research and Extension. Het programma is online beschikbaar.

Meer informatie over gezonde voeding is ook verkrijgbaar bij lokale voorlichtingskantoren in Kansas.

FAQ: Gezond eten volgens het Mediterraanse dieet

Wat is het Mediterraanse dieet?
Het Mediterraanse dieet is een holistische benadering van het opnemen van gezonde eiwitten en vetten. Het richt zich op het eten van meer fruit, groenten en volle granen, het toevoegen van noten en zaden en het verminderen van toegevoegde suikers.

Waarom is het Mediterraanse dieet populair?
Het Mediterraanse dieet is populair vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Wat zijn gezonde vetten volgens het Mediterraanse dieet?
Gezonde vetten volgens het Mediterraanse dieet zijn onder andere avocado-olie en olijfolie. Deze vetten zijn hartvriendelijker dan verzadigde vetten zoals boter en reuzel.

Hoe kan ik meer fruit en groenten in mijn dieet opnemen?
Voor mensen die de smaak of textuur van fruit en groenten niet lekker vinden, zijn er verschillende manieren om ze op een smakelijke manier klaar te maken. Grillen, roosteren in de oven of bakken in een pan zijn bijvoorbeeld goede opties. Let er wel op dat fruit en groenten niet te lang gekookt worden, omdat dit de voedingswaarde kan verminderen.

Welke volle granen zijn goed voor het hart?
Zilvervliesrijst en volkoren meel zijn voorbeelden van hartvriendelijke volle granen. Bonen, peulvruchten en andere voedingsmiddelen die veel vezels en eiwitten bevatten, zijn ook goed voor het hart en de algehele gezondheid.

Hoe kan ik vis opnemen in mijn dieet volgens het Mediterraanse dieet?
Het Mediterraanse dieet moedigt aan om 2-3 keer per week vis of zeevruchten te eten. Verse vis is een goede optie, maar bevroren en ingeblikte variëteiten zijn ook gunstig en mogelijk vriendelijker voor het budget. Kies bij het kopen van ingeblikte producten voor versies met weinig natrium. Let ook op de magerdere opties bij vleesconsumptie.

Waar kan ik meer informatie krijgen over gezonde voeding?
Meer informatie over gezonde voeding is verkrijgbaar bij lokale voorlichtingskantoren in Kansas. Daarnaast is er een wekelijks radioprogramma genaamd Sound Living, geproduceerd door K-State Research and Extension, waarin uitgebreid wordt gesproken over gezond eten en het belang van lichamelijke activiteit voor een langer, gezonder leven. Het programma is online beschikbaar.

Voor meer informatie over gezonde voeding kunt u terecht op de website van K-State Research and Extension: link.