Hoe je gezonde voeding kunt opnemen in je drukke leven

Het balanceren van familieverplichtingen, een carrière en een sociaal leven terwijl je gezond eet, lijkt misschien onmogelijk, maar een voedingsexpert van het Baylor College of Medicine deelt de stappen om gezonde, gemakkelijke voeding in je dagelijkse routine op te nemen.

“Ten eerste wil je proberen om de inname van bewerkte of fastfoodproducten te beperken, niet noodzakelijk te elimineren,” zegt Dr. Luis Rustveld, universitair hoofddocent familie- en gemeenschapskunde aan Baylor. “Veelvoorkomende boosdoeners die ongezond zijn bij overmatige consumptie zijn onder andere bacon, worst, hotdogs en vleeswaren. Deze producten bevatten veel calorieën, natrium, nitrieten en sulfieten. Het is mogelijk om ze met mate op te nemen in een gezond dieet.”

Heroverweging van gezond eten

Drukke schema’s laten niet altijd ruimte voor gezonde eetgewoonten. Rustveld herinnert patiënten eraan om matigheid te betrachten bij het eten van voedsel dat mogelijk niet het beste voor hen is. Zorg er in plaats daarvan voor dat je planning tijd bevat om te bedenken welk voedsel je kunt meenemen van huis of waar je gezondere voeding kunt vinden tijdens je hectische dagen. Dit kan inhouden dat je volle granen en magere eiwitten verwerkt in maaltijden of snacks die je van tevoren kunt bereiden, of dat je even de tijd neemt om menu’s van restaurants te bekijken om te zien welke gerechten passen bij je eetgewoonten.

“Het verbeteren van eetgewoonten met een druk schema gaat niet over perfectie; het gaat erom dat je je omgeving begrijpt en ervoor zorgt dat je gezonde alternatieven hebt als je schema niet altijd verloopt zoals gepland”, aldus Rustveld. “Zelfs als je koelkast gevuld is met gezonde vruchten en eiwitten, zullen hun voedingsvoordelen niet echt tellen als je niet bewust tijd inplant om ze op te nemen in je dagelijkse maaltijden.”

Wat wel en niet te eten

Bij het zoeken naar voedsel onderweg adviseert Rustveld om ervoor te zorgen dat je maaltijden of snacks volle granen bevatten, zoals bruine rijst, havermout, gerst of quinoa, en magere eiwitten, zoals bonen, linzen, niet-gefrituurde kip en vis. Bevroren groenten maken het ook mogelijk om meer groenten in je dieet op te nemen en kunnen langer bewaard worden.

Bij het beperken van voedsel is het belangrijk om frisdrank en vruchtensappen te vermijden, omdat deze veel suiker en calorieën bevatten. Geraffineerde granen, zoals witte bloemproducten, bevatten meestal weinig vezels en moeten beperkt worden. Verpakte en gefrituurde voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan transvetten, gevonden in gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, verhogen het LDL-cholesterol, ook wel het “slechte” cholesterol genoemd, en verhogen het risico op hartziekten.

Wanneer heb ik hulp nodig met mijn eetgewoonten?

Veel mensen zoeken hulp bij het verbeteren van hun eetgewoonten. Voordat je om hulp vraagt, herinnert Rustveld mensen eraan om zeker te zijn van de reden waarom ze in de eerste plaats hulp zoeken.

“We zijn een medische instelling, dus onze patiënten zoeken vaak advies in verband met medische aandoeningen, zoals hartziekten, maagdarmproblemen, hypertensie of zelfs herstel na de bevalling. Er zijn zelfs diëtisten die eetplannen verstrekken voor atleten om hun prestaties te verbeteren”, zegt Rustveld. “Bij het zoeken naar hulp van een expert is het cruciaal om je doelstellingen te verduidelijken en oplossingen te identificeren waar je samen aan kunt werken om ze te bereiken. Dit zorgt ervoor dat niet alleen je doelen worden bereikt, maar ook dat er duurzame gewoonten worden vastgesteld.”

Door Aaron Nieto

FAQ-sectie:

1. Wat zijn enkele ongezonde voedingsmiddelen die ik moet beperken?
Enkele ongezonde voedingsmiddelen die je moet beperken zijn bacon, worst, hotdogs en vleeswaren. Deze producten bevatten veel calorieën, natrium, nitrieten en sulfieten. Het is echter mogelijk om ze met mate op te nemen in een gezond dieet.

2. Hoe kan ik gezonde voeding opnemen in mijn drukke schema?
Zorg ervoor dat je planning tijd bevat om te bedenken welk voedsel je kunt meenemen van huis of waar je gezondere voeding kunt vinden tijdens je hectische dagen. Dit kan inhouden dat je volle granen en magere eiwitten verwerkt in maaltijden of snacks die je van tevoren kunt bereiden, of dat je even de tijd neemt om menu’s van restaurants te bekijken om te zien welke gerechten passen bij je eetgewoonten.

3. Wat moet ik wel en niet eten als ik onderweg ben?
Bij het zoeken naar voedsel onderweg, zorg ervoor dat je maaltijden of snacks volle granen bevatten, zoals bruine rijst, havermout, gerst of quinoa, en magere eiwitten, zoals bonen, linzen, niet-gefrituurde kip en vis. Bevroren groenten maken het ook mogelijk om meer groenten in je dieet op te nemen en kunnen langer bewaard worden. Vermijd frisdrank, vruchtensappen en geraffineerde granen zoals witte bloemproducten.

4. Wanneer moet ik hulp zoeken met mijn eetgewoonten?
Je kunt hulp zoeken met je eetgewoonten als je medische aandoeningen hebt, zoals hartziekten, maagdarmproblemen of hypertensie. Voor atleten zijn er ook diëtisten die eetplannen verstrekken om prestaties te verbeteren. Het is belangrijk om je doelstellingen te verduidelijken en samen met een expert oplossingen te identificeren om ze te bereiken en duurzame gewoonten vast te stellen.

Definities:

– Bewerkte voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die zijn verwerkt om de smaak, textuur, houdbaarheid of voedingswaarde te veranderen.
– Fastfood: Kant-en-klaar bereide maaltijden die snel geserveerd kunnen worden.
– Nitrieten en sulfieten: Conserveermiddelen die worden gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de kleur te behouden.
– LDL-cholesterol: Low-Density Lipoprotein cholesterol, ook wel het “slechte” cholesterol genoemd, dat zich kan ophopen in de bloedvaten en het risico op hartziekten verhoogt.

Suggested related links to main domain:
Baylor College of Medicine
Patientenzorg
Onderzoek
Onderwijs