Het belang van het eten van 30 planten per week voor een gezonde levensstijl

Het vergeten ‘vijf per dag’-mantra wordt nu vervangen door een nieuwe uitdaging: het eten van 30 verschillende planten per week. Dit nieuwe doel is gebaseerd op de resultaten van de American Gut Study, een grootschalig onderzoek dat aantoonde dat mensen die wekelijks 30 of meer verschillende planten aten, een diverser darmmicrobioom hadden dan degenen die 10 of minder verschillende planten consumeerden. Planten kunnen bestaan uit fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden.

Volgens Sophie Cress, een erkend therapeut en expert op het gebied van geestelijke gezondheid, brengt de uitdaging van het eten van 30 planten per week potentiële voordelen met zich mee voor de verbetering van de geestelijke gezondheid. Plantaardig voedsel dat rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten kan helpen om het dieet te diversifiëren en emotionele controle en hersenfunctie te bevorderen. Onderzoeken tonen aan dat diëten die rijk zijn aan fruit, groenten en volle granen geassocieerd worden met een verminderd risico op depressie en angst, omdat deze voedingsmiddelen fytochemicaliën en vezels bevatten die ontstekingen verminderen en de darmgezondheid verbeteren.

Wat telt er mee als een plant in het doel van 30 planten per week? Alles wat afkomstig is van een plant. Natuurlijk tellen alle soorten fruit en groenten mee, maar ook noten, volle granen, peulvruchten, bonen en kruiden vallen onder de categorie planten. Ook kruiden, koffiebonen en olijfolie tellen mee.

De voordelen van het eten van 30 planten per week zijn eindeloos. Volgens het oorspronkelijke onderzoek kan de diversiteit van het darmmicrobioom de cognitie verbeteren en beschermen tegen schadelijke pathogenen. Bovendien is aangetoond dat dit dieet het risico op obesitas, diabetes type 2 en Alzheimer vermindert.

Lucie Hayter, een gekwalificeerde voedingsdeskundige gespecialiseerd in darmgezondheid, vertelt ons dat het eten van meer planten ons helpt ook meer vezels binnen te krijgen en ons doel van 30 gram vezels per dag (aanbevolen door het NHS) te bereiken. Een divers microbioom in de darm is zeer gunstig voor onze algehele gezondheid, aangezien het grootste deel van ons immuunsysteem in onze darmen zit.

Er is ook een verband tussen de darmen en onze hersenen, bekend als de darm-hersen-as. Onze darmen en hersenen hebben constant met elkaar te maken. Het is dus belangrijk om naast voeding ook voldoende slaap te krijgen en technieken zoals yoga en ademhalingsoefeningen toe te passen om een positieve communicatie tussen de darmen en de hersenen te bevorderen. Daarnaast zijn er nog de duurzame en ethische voordelen van het eten van meer planten en minder dierlijke producten.

Natuurlijk heeft het eten van 30 planten per week ook zijn nadelen. Het lichaam kan moeite hebben om bij te komen van de veranderingen in het dieet. Het is daarom belangrijk om langzaam te beginnen en geleidelijk meer planten aan het dieet toe te voegen. Bij aanpassingen in het eetpatroon kunnen er aanvankelijk veranderingen in de spijsvertering optreden, maar dit zal uiteindelijk stabiliseren. Daarom is het belangrijk om elke week langzaam meer planten aan het dieet toe te voegen in plaats van meteen met 30 nieuwe plantensoorten te beginnen.

Kortom, het eten van 30 planten per week kan een positieve impact hebben op zowel onze fysieke als geestelijke gezondheid. Het diversifiëren van ons dieet met verschillende planten kan het darmmicrobioom verbeteren, ontstekingen verminderen en het risico op verschillende ziekten verminderen. Hoewel het belangrijk is om geleidelijk aan veranderingen aan te brengen en naar ons lichaam te luisteren, zijn de voordelen van het eten van meer planten duidelijk. Dus laten we allemaal streven naar het bereiken van onze 30 planten per week doel!

FAQ:

1. Wat is het nieuwe doel in termen van het eten van planten?
Het nieuwe doel is om wekelijks 30 verschillende planten te eten.

2. Wat is het doel van het eten van 30 verschillende planten per week?
Het doel is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat mensen die 30 of meer verschillende planten eten, een diverser darmmicrobioom hebben. Dit kan de cognitie verbeteren en beschermen tegen schadelijke pathogenen. Daarnaast vermindert het risico op obesitas, diabetes type 2 en Alzheimer.

3. Welke voedingsmiddelen vallen onder de categorie planten?
Alle soorten fruit en groenten, noten, volle granen, peulvruchten, bonen, kruiden, koffiebonen en olijfolie vallen onder de categorie planten.

4. Wat zijn de voordelen van het eten van 30 planten per week?
De voordelen zijn onder andere verbeterde cognitie, bescherming tegen schadelijke pathogenen en vermindering van het risico op obesitas, diabetes type 2 en Alzheimer. Het helpt ook om voldoende vezels binnen te krijgen en bevordert een divers microbioom in de darm, wat gunstig is voor de algehele gezondheid.

5. Zijn er nadelen aan het eten van 30 planten per week?
Het lichaam kan moeite hebben om bij te komen van de veranderingen in het dieet, maar geleidelijk aan veranderingen aanbrengen en langzaam meer planten aan het dieet toevoegen kan helpen om dit te voorkomen.

6. Is er een verband tussen de darmen en onze hersenen?
Ja, er is een verband bekend als de darm-hersen-as. Een positieve communicatie tussen de darmen en de hersenen kan worden bevorderd door naast voeding ook voldoende slaap te krijgen en technieken zoals yoga en ademhalingsoefeningen toe te passen.

7. Zijn er duurzame en ethische voordelen van het eten van meer planten?
Ja, door meer planten te eten en minder dierlijke producten te consumeren, kan het eten van meer planten bijdragen aan duurzaamheid en ethiek.

Definities:

– Darmmicrobioom: Het totale aantal micro-organismen en hun genetische materiaal in de darm.
– Fytochemicaliën: Chemische stoffen die van nature voorkomen in planten en die mogelijk gezondheidsvoordelen hebben.
– Vezels: Een type koolhydraat dat voorkomt in plantaardig voedsel en dat belangrijk is voor een goede darmgezondheid en spijsvertering.

Gerelateerde links:

Link naar NHS over waarom het eten van 5 porties fruit en groenten per dag belangrijk is
Link naar Healthline over fytochemicaliën in voedsel
Link naar een onderzoek over de rol van het darmmicrobioom en de gezondheid