Het Atlantische Dieet: Een Gezond Alternatief voor de Mediterrane Keuken

Nieuw onderzoek suggereert dat het “Atlantische” dieet kan concurreren met het Mediterrane dieet als het gaat om gezonde voedingskeuzes. Hoewel de twee op veel manieren vergelijkbaar zijn, toont een onderzoek in JAMA Network Open aan dat mensen die het dieet zes maanden volgden, hun cholesterol verlaagden, buikvet verloren en symptomen van het metabool syndroom tegengingen, waaronder hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hoge triglyceriden. Al deze factoren verhogen het risico op hartziekten.

Het Atlantische dieet, dat populair is in noordwest Spanje en Portugal, richt zich, net als het Mediterrane dieet, op de consumptie van verse, seizoensgebonden en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen, peulvruchten, vis, zuivelproducten en olijfolie. Dit werd bevestigd door de hoofdonderzoeker, Mar Calvo-Malvar. Echter, het Atlantische dieet omvat doorgaans een grotere hoeveelheid vis, melk, aardappelen, fruit en groenten dan het Mediterrane dieet.

Een van de geprezen voordelen van dit onderzoek is dat het bewijst dat lokale smaken perfect passen binnen een gezond dieet, waarbij de specifieke keuzes worden bepaald door wat beschikbaar en populair is.

“Deze studie is belangrijk omdat het bevestigt dat de principes van het traditionele Mediterrane dieet, dat het meest intensief is bestudeerd, ook kunnen worden toegepast op andere culturen”, aldus voedingsonderzoeker Dr. Walter Willett van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij was niet betrokken bij het onderzoek.

Net als het Mediterrane dieet legt het Atlantische dieet de nadruk op zelfbereide maaltijden die op een sociale manier worden gedeeld met familie en vrienden. Bewust eten, samen eten en dagelijks wandelen of fietsen vormen de basis van het Atlantische dieet, dat net zo belangrijk wordt geacht als de voedingsmiddelen die geconsumeerd worden.

Het Atlantische dieet omvat onder andere olijfolie, verse seizoensgroenten en fruit, brood, ontbijtgranen, pasta, aardappelen, melk en kaas, vis en zeevruchten, mager vlees, eieren, noten en peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten.

Volgens USA Today kan het Atlantische dieet aantrekkelijker zijn voor sommigen vanwege de nadruk op zetmeelrijke voedingsmiddelen. Rood vlees wordt over het algemeen vermeden in het Mediterrane dieet, maar wordt in moderatie geconsumeerd in het Atlantische dieet. Bereidings- en serveermethoden zijn ook belangrijker in het Atlantische dieet, omdat het gericht is op voedselbereiding op manieren die zowel voedingswaarde bevorderen, zoals stoven, als gemeenschappelijk eten stimuleren.

Een versie van het Atlantische dieet, genaamd het Zuid-Europees Atlantisch Dieet, bleek volgens een studie in het European Journal of Preventive Cardiology het risico op sterfte door alle oorzaken, cardiovasculaire aandoeningen en kanker te verlagen bij Zuid-, Midden-, Oost- en West-Europese populaties. Sommige critici van het dieet beweren echter dat zuivel, aardappelen en rood en bewerkt vlees gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De auteurs van het onderzoek merken op dat het plantaardige, lokaal geproduceerde Atlantische dieet goed past binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

FAQ:

1. Wat is het Atlantische dieet?
Het Atlantische dieet is een voedingspatroon dat vergelijkbaar is met het Mediterrane dieet, gericht op de consumptie van verse, seizoensgebonden en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen, peulvruchten, vis, zuivelproducten en olijfolie. Het dieet omvat meestal een grotere hoeveelheid vis, melk, aardappelen, fruit en groenten dan het Mediterrane dieet.

2. Wat zijn de voordelen van het Atlantische dieet?
Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van het Atlantische dieet kan leiden tot verlaging van het cholesterol, verlies van buikvet en verbeterde symptomen van het metabool syndroom, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hoge triglyceriden. Dit helpt het risico op hartziekten te verlagen.

3. Hoe wordt het Atlantische dieet bereid en geconsumeerd?
Het Atlantische dieet legt de nadruk op zelfbereide maaltijden die op een sociale manier worden gedeeld met familie en vrienden. Bewust eten, samen eten en dagelijks wandelen of fietsen vormen de basis van het dieet. Het dieet omvat onder andere olijfolie, verse seizoensgroenten en fruit, brood, ontbijtgranen, pasta, aardappelen, melk en kaas, vis en zeevruchten, mager vlees, eieren, noten en peulvruchten.

4. Wat is het verschil tussen het Atlantische en Mediterrane dieet?
Het Atlantische dieet lijkt sterk op het Mediterrane dieet, maar omvat meestal een grotere hoeveelheid vis, melk, aardappelen, fruit en groenten. Rood vlees wordt in het Atlantische dieet in moderatie geconsumeerd, terwijl het over het algemeen vermeden wordt in het Mediterrane dieet.

5. Wat zijn enkele kritieken op het Atlantische dieet?
Sommige critici beweren dat zuivel, aardappelen en rood en bewerkt vlees gezondheidsrisico’s met zich meebrengen in het Atlantische dieet. Het is belangrijk om het dieet in overweging te nemen en aan te passen op basis van individuele gezondheidsbehoeften en voorkeuren.

6. Is er wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van het Atlantische dieet?
Ja, onderzoek heeft aangetoond dat een versie van het Atlantische dieet, het Zuid-Europees Atlantisch Dieet, het risico op sterfte door alle oorzaken, cardiovasculaire aandoeningen en kanker kan verlagen bij verschillende Europese populaties.

Definities:

Metabool syndroom: een cluster van aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hoge triglyceriden, die het risico op hartziekten verhogen.

JAMA Network Open: een online medisch tijdschrift dat open toegankelijk is en toegewijd is aan het publiceren van kwalitatief hoogstaand onderzoek.

Voorgestelde gerelateerde links:
Lichamelijke activiteit en voeding
Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties